Dow Jonesův index vystoupil na nový rekord, zpevňuje i dolar

17.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. prosince (ČTK) - Akcie na amerických trzích v pátek pokračovaly v růstu a hlavní Dow Jonesův index vystoupil na nový rekord. Vzpruhou byla data o vývoji spotřebitelských cen, která naznačila, že inflace je v USA pod kontrolou. Zvyšují se také naděje, že americké podniky budou schopny dál rychle zvyšovat zisky.

Dow Jonesův index zpevnil o 28,76 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,23 procenta na hodnotě 12.445,52 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,11 procenta na 1427,09 bodu, a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,14 procenta na 2457,20 bodu.

Výrazně se například zvýšil kurz akcií General Motors, které zpevnily o 3,2 procenta. Podnik by měl těžit z předpokladů, že pokud se růst cenového jádra neobnoví, americká centrální banka by měla příští rok najít prostor ke snížení úrokových sazeb.

Ta zpráva ukázala, že ceny pro spotřebitele se nezměnily, což je dobré. Převládá zde názor, že centrální banka se zvyšováním sazeb skončila," řekl k situaci na trhu dealer společnosti BNY Brokerage Anthony Conroy.

Ve výraznějším růstu trhu bránil pokles akcií energetických společností, kde se investoři rozhodli po sérii několikadenního růstu vybrat zisky. Dolů tak zamířil například Exxon Mobil, jehož akcie oslabily o 1,8 procenta. Předtím se ale dostaly na historické maximum.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v listopadu nezměnily, zatímco v říjnu o půl procenta klesly. Index cenového jádra, který nepočítá s kolísavými cenami potravin a energií, se po říjnovém růstu o 0,1 procenta v listopadu rovněž nezměnil. Výsledek byl překvapivý, protože analytici čekali další růst cen. Meziročně ceny pro spotřebitele v listopadu vzrostly o dvě procenta.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, za jeho růstem ale stály hlavně technické faktory. Dolar totiž v posledních dnech výrazně oslabil k většině světových měn, především k euru. To naopak proti mnoha měnám rychle zpevňovalo a velká část obchodníků se před koncem týdne rozhodla vybrat z předchozího růstu zisky.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3082 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,3147 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu vzrostl na 118,06 ze 117,80 JPY, zatímco euro k jenu oslabilo na 154,47 z předchozího kurzu 154,90 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK