Podnikatelská důvěra je v Německu nejvýše od sjednocení země

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. prosince (ČTK) - Důvěra německých podniků v příznivé ekonomické prostředí byla v prosinci nejvyšší od sjednocení země v roce 1991. Zvýšila se třetí měsíc za sebou, zatímco ekonomové očekávali malý pokles. Německý institut Ifo dnes uvedl, že index podnikatelského klimatu vzrostl na 108,7 bodu z listopadových 106,8 bodu. Ekonomové přitom očekávali stagnaci či pokles.

Index vzrostl díky tomu, že se zlepšilo očekávání mezi firmami i jejich hodnocení současné situace. Institut uvedl, že německá ekonomika prochází boomem, který ji naposledy potkal v roce 1990.

Ukazatel se zlepšil ve zpracovatelském průmyslu, výstavbě, maloobchodu i velkoobchodu. Firmy také považují za dobré příležitosti k vývozu zboží. Kurz eura se díky zprávě zvýšil vůči americkému dolaru.

"To jsou fantastická čísla; pro index Ifo rekordní," uvedl analytik Dekabank Andreas Scheuerle. Podle něj se tak projevily vánoční nákupy a utrácení před lednovým zvýšením daně z přidané hodnoty. Daniel Hupfer z MM Warburg proto zdůraznil, že je o to překvapivější pozitivnější očekávání.

Institut sestavuje index na základě ankety mezi sedmi tisícovkami podniků. Začal s tím krátce po sjednocení východní a západní části Německa v roce 1991.

Podle průzkumu agentury Reuters mezi 52 ekonomy se očekávala stagnace a stejná hodnota indexu jako v předchozím měsíci. Anketa agentury Dow Jones Newswires ale ukázala, že ekonomové čekali pokles indexu na 106,6 bodu, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK