Vodné a stočné podraží v Praze o 12 procent

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Vodné a stočné zdraží v Praze od ledna o 12 procent. Obyvatelé budou platit za metr krychlový vody 49,67 koruny místo nynějších 44,36 koruny. Rozhodla o tom dnes podle informací ČTK městská rada. Verdikt znamená, že čtyřčlenné rodině vzrostou výdaje za vodné a stočné v průměru zhruba o 80 korun měsíčně.

Už koncem listopadu městská rada nechválila původní ještě razantnější návrh, podle kterého měl být nárůst 15procentní. Metr krychlový by stál 51 korun. Před týdnem radní verdikt o zdražení odložili. Pro letošní rok vzrostla cena vody v metropoli o 1,61 koruny.

Návrh na poměrně razantní zdražení vody se zdůvodňuje tím, že je potřeba více peněz na investice do zastaralé vodohospodářské infrastruktury. Například průměrné stáří vodovodů je 38 let, nejstarší řad je z roku 1879.

"V porovnání s ostatními, hlavně západoevropskými městy, má Praha jednu z nejstarších vodovodních sítí," uvedla již dříve Marcela Dvořáková z provozní firmy Pražské vodovody a kanalizace. Pražané se kvůli poruchám vodovodní sítě ocitají podle ní nejčastěji bez dodávky vody v České republice. Ročně v Praze vznikne na 7000 havárií.

V minulých letech musela být nová výše vodného a stočného oznámena do konce listopadu. V opačném případě se cena automaticky zvyšovala o meziroční říjnovou inflaci, zohledňovaly se ale ještě další položky. Nová smlouva mezi městem a Pražskou vodohospodářskou společností, která spravuje infrastrukturu, už listopadový termín neuvádí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK