O výskytu bakterie v tvarůžkárně věděli veterináři i hygiena

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 19. prosince (ČTK) - O výskytu nebezpečné bakterie, která může způsobit onemocnění listeriózou, v loštické tvarůžkárně společnosti A.W. věděli veterináři i hygienici. Informaci však nezveřejnili. Podle vedení olomoucké krajské veterinární správy měl zákazníky informovat výrobce. S tím však nesouhlasí vedení tvarůžkárny. Bakterie se objevila v závodu na podzim. Společnost A.W. příslušné výrobní šarže stáhla z trhu.

Na výskyt bakterií přišli pracovníci tvarůžkárny při pravidelné mikrobiologické kontrole. Společnost to následně oznámila krajské veterinární správě, která výskyt potvrdila.

"O výskytu bakterie v tvarůžkárně jsme informovali náš nadřízený orgán a krajskou hygienickou stanici. Vůči veřejnosti takovou povinnost nemáme. Z evropské legislativy vyplývá, že je to povinností výrobce a také jsme jej na to upozornili. Sankce mu ale nehrozí, protože se o ní v legislativě nehovoří," řekl ČTK zástupce ředitele krajské veterinární správy Jiří Zubal.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna správa neinformovala veřejnost, protože nebylo ohroženo zdraví lidí. "Pokud by se něco dostalo k zákazníkům, podnikli bychom kroky, abychom je o tom informovali. V tomto případě se ven nic nedostalo. Zpráva by mohla výrobce podnikatelsky poškodit," uvedl mluvčí.

Informaci veřejnosti neposkytli ani hygienici. Podle vedoucí odboru hygieny výživy olomoucké krajské hygienické stanice Marie Procházkové to nebylo jejich povinností. "My jsme případ neřešili, ani jsme si neověřovali, zda došlo k výskytu bakterií ve tvarůžkárně. Veřejnost bychom informovali v případě, že by to bylo naše zjištění," uvedla Procházková.

Vedení společnosti A.W. tvrdí, že tvarůžkárna nemusela o problému informovat zákazníky. "Naší povinností bylo stáhnout zboží z trhu, což jsme neprodleně provedli. Podle množství výrobků, které se nám vrátily, se k zákazníkům mohla dostat zanedbatelná část produkce, téměř nic," řekl ČTK jednatel firmy Karel Hlaváček.

Tvarůžkárna kvůli výskytu bakterie přerušila už dříve na dva týdny výrobu. Při odstávce provedla údržbu provozů a plošnou sanitaci provozu. Společnost a veterinární správa nyní provádějí zpřísněné kontroly výrobků. "Vyšetřuje se každá výrobní šarže. Žádná nebyla po odstávce pozitivní," uvedl zástupce ředitele olomoucké krajské veterinární zprávy.

Hygienici objevili minulý týden bakterii způsobující listeriózu v sýru Baladur od společnosti Prom-Prodej a v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta. Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství.

Hygiena, veterinární správa a zemědělská a potravinářská inspekce provádějí v těchto dnech kontroly zaměřené na to, zda potravinářské firmy, distributoři a prodejci dodržují předpisy a neohrožují spotřebitele touto nebezpečnou nemocí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK