Belgická banka KBC zvýšila podíl v ČSOB na 97,5 pct

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. prosince (ČTK) - Belgická finanční skupina KBC zvýšila podíl v Československé obchodní bance na 97,5 z dosavadních 89,9 procenta. Podíl koupila od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a cenu chce hradit ze svých kapitálových přebytků, píše se v tiskové zprávě banky. Belgičané mají zájem také o zbývající akcie.

KBC uplatnila opční právo na nákup 381.365 akcií ČSOB, které jí dává smlouva z dob privatizace ČSOB v roce 1999. Vzhledem k tomu, že Belgičané v ČSOB drží už více než 90 procent akcií, mohou podle českých zákonů projevit zájem také o zbývající podíl v rukou menšinových akcionářů.

KBC na doporučení znalců stanoví odpovídající cenu akcií ČSOB a začátkem příštího roku je odkoupí. Posílení vlivu v české bance je podle KBC v souladu s plánem expanze v oblasti střední a východní Evropy. Banka se chce snažit o posílení pozice jednoho z největších investorů v regionu.

Podíl 7,47 procenta, který KBC nyní kupuje, EBRD získala v roce 1999 od slovenské centrální banky (NBS). Ve stejné době KBC Bank koupila také 16,63 procenta akcií, které vlastnila NBS. Už předtím ale koupila podíl v ČSOB od české vlády.

KBC působí kromě Belgie a České republiky také na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Menší majetkový podíl má také ve Slovinsku. Tržní kapitalizace KBC, tedy počet kmenových akcií násobený jejich aktuální cenou, se nyní pohybuje kolem 31 miliard eur (asi 866 miliard Kč). Banka zaměstnává asi 50.000 lidí a má zhruba 13 milionů klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK