Pojišťovny mají v teplé zimě méně škod, ubylo nehod i úrazů

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Pojišťovny zaznamenávají v posledních týdnech díky nezvykle teplému počasí a suchým vozovkám méně škod v havarijním pojištění a povinném ručení, ubylo rovněž úrazů. Lidé si také nelámou nohy v zahraničí na sjezdovkách, takže méně pojistných událostí je i v cestovním pojištění. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Objevily se naopak škody následkem zrušení akce z důvodu nepřízně počasí, ale kvůli vysokým pojistkám jde jen o ojedinělé případy.

Není mráz a tedy žádné náledí, které je pravidelně "dodavatelem" škod v úrazovém pojištění (chodci) a v pojištění vozidel (střety, smyky, nárazy), které přinášejí škody na majetku i zdraví osob, řekla mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová. V úrazovém pojištění není podle ní třeba řešit zranění lyžařů a snowboardistů. Letos paradoxně zatím ani tolik škod z cestovního pojištění, protože za sněhem nelze dojíždět ani do tradičních středisek v Rakousku, Itálii, ve Francii a na Slovensko, dodala.

"V letošním roce klienti hlásili v zimě především pojistné události spojené s tíhou sněhu, a tak jsme rádi, že současný ráz počasí je v tomto směru milosrdný jak ke klientům, tak i mobilním technikům a likvidátorům," doplnil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Pojišťovny loni za škody způsobené tímto rizikem vyplatily rekordní částku. "Na rozdíl od bílých a mrazivých prosinců zaznamenáváme o trochu méně dopravních nehod," podotkl.

Objem škod ale podle Bálka neklesá, protože zatímco na sněhu bývá více menších karambolů, neboť šoféři jezdí pomaleji, suchý asfalt je často svádí k vysoké rychlosti a tomu pak odpovídají i následky havárií. V letošním prosinci tak prý dochází spíš k letním typům dopravních nehod. Ty se odehrávají ve vyšší rychlosti, takže jejich následky stojí více peněz, míní mluvčí ČP.

Nezanedbatelné škody vznikly u pojištění pro případ zrušení sportovní akce, jako například Světový pohár ve skocích na lyžích v Harrachově, upozornil ředitel makléřské společnosti Insia Ivan Špirakus. Další lyžařský podnik Světový pohár v běhu na lyžích Zlatá lyže v Novém městě, který byl kvůli nedostatku sněhu také zrušen, pojištěný nebyl.

Světový pohár ve sjezdovém lyžování ve Špindlerově Mlýně, který se má konat počátkem ledna 2008, pojištění proti zrušení z důvodu nedostatku sněhu zatím také nemá. Pojistka je totiž podle organizátorů velmi drahá. "Ta částka je neúměrně vysoká. Je vyšší než náklady na organizaci, pokud by se závod zrušil aspoň týden dopředu," řekl generální sekretář organizačního výboru Aleš Krýzl s tím, že takové výdaje by činily 1,600.000 korun. V případě zrušení v den závodu, kdy jsou všichni účastníci již na místě, by se však podle něj ztráta pohybovala kolem sedmi milionů Kč.

Pojištění proti výkyvům počasí se v ČR podle Špirakuse na rozdíl od zahraničí dosud moc nevyužívá. "Očekáváme ale, že letošní teplá zima by mohla vyvolat zvýšený zájem podniků o krytí finančních ztrát způsobených extrémními výkyvy počasí," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK