Dopravci mohou platit mýtné i tankovací kartou

27.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Automobiloví dopravci budou moci od 1. ledna platit elektronické mýtné i tankovací tzv. fleet kartou. Sdělila to ČSOB, která zajišťuje finanční toky v mýtném systému. Distribuci palubních jednotek na základě těchto karet však v minulých dnech provázely problémy, řekl mluvčí profesního sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Tzv. fleet karta je druh platební karty, která slouží pouze dopravcům k platbám souvisejícím s provozem vozidla. Je vázána na konkrétní vozidlo, stejně jako palubní jednotka Premid, a obsahuje informace, co všechno je možné za ni nakoupit. Známé jsou například karty CCS, UTA nebo DKV.

Pokud se majitel fleet karty dohodne s jejím vydavatelem, může kartu využít k registraci do mýtného systému. S fleet kartou se může zaregistrovat k dodatečné platbě, tzv. PostPay, aniž by potřeboval bankovní záruku.

Podle Felixe však vydávání palubních jednotek dopravcům na základě fleet karty před svátky vázlo. "Čeká se, jestli jim to dodají během těchto tří dnů mezi svátky," řekl Felix. ČSOB to však odmítá.

Manažer mýtného systému v ČSOB Jan Popelka sdělil, že časový plán zavádění fleet karet je v kompetenci státu. Když totiž ČSOB akceptuje fleet kartu, potřebuje mít podle Popelky smlouvu s vydavatelem. "Předtím však musí existovat smluvní ujednání mezi námi a státem, protože stát si vymiňuje některé fleet karty v zadávací dokumentaci," řekl Popelka.

ČSOB uvádí fleet karty postupně do provozu přesně podle harmonogramu Ředitelství silnic a dálnic. Podle Popelky se již dnes může se všemi druhy fleet karet platit. ČSOB vybudovala autorizační středisko tzv. Fleet Card Centrum, které umožňuje, aby na pumpách a jiných prodejních místech mohli řidiči platit mýtné jak platebními, tak i fleet kartami. Některé z nich na území České republiky nešlo dosud použít. ČSOB očekává, že pomocí fleet karet bude hrazeno až 30 procent všech mýtných poplatků.

Dopravci se také mohou dohodnout s vydavatelem fleet karet, aby je zaregistroval do mýtného systému místo nich. Toho využívají ve velké míře například němečtí dopravci. "Tímto kanálem prošlo do čtvrtka minulý týden 20.000 vozidel," sdělil Popelka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK