Americké akcie dopoledne díky stavitelům a automobilkám rostly

27.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne posilovaly. K růstu nejvíce přispěly automobilky v čele s Ford Motor a stavitelé domů, jako Toll Brothers. Zájem o nákup akcií je v posledním týdnu roku vysoký. Kvůli podezření z falšování dokumentů o akciových opcích však oslabila počítačová firma Apple.

V poledne místního času (18:00 SEČ) hlavní index Dow Jones zpevnil o 0,6 procenta na 12.482 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,5 procenta na 1424 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal téměř 0,6 procenta a obchodoval se kolem 2427 bodů.

Akcie stavitelů domů podpořila zpráva amerického ministerstva obchodu o prodeji nových domů za listopad. Prodej nových domů v USA se v listopadu zvýšil ve srovnání s předchozím měsícem o 3,4 procenta na ročně přepočtených 1,047 milionu. Výsledky byly mnohem lepší, než se čekalo.

Akcie automobilky Ford Motor dnes rostly díky zprávě, že vedení firmy se sešlo s vedením konkurenční japonské Toyota Motor. Investoři doufají, že mezi oběma společnostmi by mohla vzniknout aliance. Toyota však jednání o možné alianci popřela.

Posledních pět dní roku a první dva dny nového roku tradičně patří mezi dny s největším objemem obchodů. V těchto sedmi dnech dochází již od roku 1969 k růstu trhu v průměru o 1,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK