Koalice: Schodek veřejných financí klesne v roce 2008 na tři pct

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - ODS, KDU-ČSL a Strana zelených se v programu společné vlády dohodly na snížení schodku veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu v roce 2008, 2,6 procenta o rok později a 2,6 procenta HDP v roce 2010. Vyplývá to z dokumentu, který dnes podepsali lídři koaličních stran. Odborníci odhadují deficit veřejných financí letos na 3,5 procenta HDP a příští rok okolo čtyř procent HDP.

Nová vláda premiéra Mirka Topolánka hodlá zavést jednotnou sazbu daně z příjmu u fyzických i právnických osob, která by měla činit 17 až 19 procent. Kabinet počítá se zachováním dvou sazeb daně z přidané hodnoty. Základní sazba DPH bude 17 až 19 procent, výše snížené sazby se má stanovit dodatečně. Do ní budou zahrnuty vedle nynějšího zboží a služeb ubytovací služby, dřevěné a rostlinné ekobrikety, pelety, štěpka a palivové dříví a technologická zařízení pro lokální výrobu tepelné energie z obnovitelných zdrojů.

Do poloviny roku 2008 chce vláda zrušit daň z dividend, kapitálových výnosů, dědické, darovací (s výjimkou tzv. třetí skupiny), z převodu nemovitostí a daň z nemovitostí ze zemědělské půdy. Obcím prý bude kompenzován výpadek daňových příjmů v zákoně o rozpočtovém určení daní.

Pro podnikatele chce vláda zrušit do konce příštího roku minimální daň pro osoby samostatně výdělečně činné, snížit vyměřovací základ pro sociální a zdravotní pojištění OSVČ na původních 35 procent, zrušit povinnost zavedení registračních pokladen a umožnit dobrovolné placení nemocenské pro zaměstnavatele s méně než 50 zaměstnanci.

Kabinet chce podle dokumentu průběžně připravovat a "pokud možno i zrealizovat" privatizaci ČSA, Letiště Praha a České pošty. Hodlá rovněž posoudit částečnou privatizaci Českých drah. Bude prý také rozhodnuto o optimálním zapojení hodnoty ČEZ do důchodové reformy.

V kapitole věnované energetice koalice slibuje zachování limitů těžby hnědého uhlí. "Nebudeme plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků," stojí dále v materiálu s tím, že bude ustavena odborná komise, která posoudí energetické potřeby země v dlouhodobém horizontu.

Smlouva obsahuje dále omezení provozu kamionů o víkendech; vozidla nad 7,5 tuny by tak měla celoročně omezené jízdy v pátek odpoledne, v sobotu dopoledne, v neděli odpoledne a během státních svátků. Kabinet chce do začátku roku 2008 zavést mýtné pro všechny vozy nad 3,5 tuny a do začátku roku 2009 zpoplatnit všechny silnice ve správě státu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK