HN: Dva bloky Temelína čeká v příštím roce 180 dní odstávky

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Dva bloky jaderné elektrárny Temelín budou v příštím roce mimo provoz celkem šest měsíců, tedy zhruba 180 dní. To je o měsíc víc než letos. První blok bude stát zhruba dva měsíce od konce ledna do března a od konce srpna do října. Druhý blok bude mimo provoz od května do července. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na plán odstávek, který mají k dispozici.

Zatímco dvě přestávky jsou standardní a slouží k běžné výměně čtvrtiny paliva a údržbě zařízení, lednová odstávka je podle deníku zcela mimořádná. Vyvolaly ji problémy s jaderným palivem, které firmě ČEZ dodává americká společnost Westinghouse.

V ruském reaktoru se některé palivové soubory deformují víc, než se původně předpokládalo. Během této výluky se proto vymění čtvrtina paliva za nové a odolnější. Klíčová bude letos pro oba reaktory také výměna vysokotlakých rotorů turbín za konstrukčně zcela nové, které zvýší výkon každého bloku o zhruba 20 megawatt.

Postupné vylepšování Temelína vyjde ČEZ na stamiliony korun. Vedle přímých investic musí počítat i se ztrátou levnější jaderné výroby. Tu musí nahradit dražší uhelné zdroje nebo nákup elektřiny v zahraničí, protože temelínský proud je už vyprodán, uvedly HN.

Analytik Global Brokers Tomáš Kaňka soudí, že každý den odstávky Temelína stojí ČEZ přibližně 12 milionů korun. Celkově by tak ztráta mohla činit skoro tři čtvrtě miliardy korun. Představitelé ČEZ finanční náklady nekomentují. Celá skupina ČEZ za loňský rok vykázala čistý zisk 22,3 miliardy korun, letos by měl stoupnout na téměř 27 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK