Ceny ropy na konci týdne po zaměstnanosti v USA zastavily pokles

05.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes zastavily pokles, v němž se tento týden propadly o téměř devět procent. Během dne sice ropa sklouzla až pod 55 dolarů za barel, později však oživila díky nečekaně příznivým údajům z amerického trhu práce. Ceny tento týden padaly kvůli rostoucím zásobám ropných produktů a teplejšímu počasí v klíčových oblastech světa.

Americká ropa uzavírala růstem o 79 centů na 56,38 dolaru za barel, předtím se však propadla až na 54,90 dolaru za barel, pár centů od listopadového minima za rok a půl. Severomořská ropa Brent nakonec zpevnila o 56 centů na 55,67 USD. Minulý rok končila ropa stejně jako v roce 2005 na 61 dolarech; ve středu a ve čtvrtek však propadem o devět procent zažila nejhlubší ztráty od konce roku 2004.

Ropný trh je od konce minulého roku pod tlakem nezvykle teplého počasí na severovýchodě Spojených států, kde se spotřebovává nejvíce topného oleje na světě. Meteorologové nepředpokládají, že by se teploty v nejbližších dnech výrazněji snížily. Teplo je v těchto dnech také v Evropě. Čtvrteční statistika ukázala, že minulý týden se v USA výrazně zvýšily zásoby topného oleje a benzinu.

Další příčinou cenového propadu byla novoroční absence nových investic na celém trhu komodit, odkud se začínají investoři po několikaletém boomu stahovat. Tento týden výrazně klesaly ceny mědi i dalších základních kovů a snížila se i cena zlata.

Investoři se především obávají dopadů zpomalení americké ekonomiky. To by znamenalo menší poptávku po surovinách nejen v USA, ale také třeba v Číně, jejíž exporty proudí do značné míry právě do Ameriky. Tyto obavy však dnes zmírnila zpráva o příznivém vývoji na americkém trhu práce. Ekonomika za prosinec vytvořila 167.000 nových míst, což bylo mnohem více, než se čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK