Koruna oslabila na 27,73 Kč/EUR i kvůli komentáři z ČNB

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Česká koruna dopoledne začala oslabovat a po 10:15 se obchodovala na hodnotě zhruba 27,73 koruny za euro po otevření na úrovni kolem 27,7 koruny za euro. Jednou z příčin byl i komentář viceguvernéra centrální banky Miroslava Singera, který v tisku vyjádřil znepokojení nad silnou korunou. Řekl to obchodník ČSOB Miroslav Tutter.

Tutter dnes očekával postupné oslabování zhruba směrem k hodnotě 27,8 koruny za euro. Dalším důvodem byla celková situace na trzích v okolí, kde rovněž byla spíše tendence k oslabování. Úterní obchodování koruna končila na 27,67 Kč/EUR.

Singer řekl, že si kvůli sílící koruně dokonce dovede představit i snížení úrokových sazeb. Podle Singera by se další výrazné posílení koruny možná dalo ignorovat. Avšak pouze za předpokladu, že by bylo krátkodobé a následně by měna oslabila. Vyjádření Singera přinesly Hospodářské noviny.

K dolaru se koruna dopoledne obchodovala kolem 21,36 Kč/USD, v úterý končila na 21,3 Kč/USD. Na eurodolarovém trhu se dolar obchodoval těsně pod hranicí 1,3 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK