Ceny notebooků v ČR loni klesly až o čtvrtinu

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Ceny přenosných počítačů na tuzemském trhu v loňském roce klesly až o čtvrtinu. Do snížení cen se promítlo posilování kurzu koruny vůči dolaru, ale i výrazné zlevnění procesorů v souvislosti s nástupem dvoujádrových čipů. Uvedli to zástupci počítačových firem pro ČTK.

Podle manažera marketingu divize PSG společnosti Hewlett-Packard Petra Teršla klesly nejvíce ceny nejlevnějších přenosných počítačů. Zatímco v této kategorii dosáhlo průměrné zlevnění 26 procent, cena nejdražších notebooků se snížila jen o 13 procent. Nejlevnější notebook bylo možné na konci roku pořídit za méně než 15.000 korun, což je zhruba cenová úroveň klasických PC.

Zatímco cena počítačů klesala, výpočetní výkon nejprodávanějších sestav se zvýšil o 20 až 30 procent a grafický výkon o 40 až 50 procent. "Hlavním tahákem jsou počítače s dvoujádrovým procesorem Core 2 Duo, který nabízí o 40 procent vyšší výkon a zároveň o 40 procent nižší energetickou náročnost," dodal mluvčí Intelu pro střední a východní Evropu Pavel Svoboda.

Zájem o přenosné počítače na úkor klasických PC podle Teršla podporuje rostoucí důraz na mobilitu i větší bezpečnost a jednoduchost notebooků. "Notebooky se prodávají stále více, lidé si je kupují už i jako hlavní domácí počítač. Už dávno notebook není východisko z nouze při cestách, není jen na psaní textů a tvorbu prezentací, i ty nejlevnější notebooky zvládnou přehrát film nebo editovat digitální fotky," uvedl Svoboda.

Letošní rok bude podle odborníků ve znamení dalšího poklesu cen, který bude ale mimo jiné závislý na vývoji kurzu dolaru. Klíčové komponenty, jako jsou displeje, pevné disky, optické mechaniky, paměti by podle Teršla do poklesu cen měly promluvit maximálně v jednotkách procent. "S příchodem Windows Vista může krátkodobě dojít u notebooků i stolních počítačů k nárůstu poptávky po konfiguracích s větší pamětí, což se adekvátně projeví na vyšší ceně za tyto sestavy," připomněl marketingový ředitel Lenova v ČR Jan Solař.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK