MfD: SOS se chystá zažalovat CK kvůli skrytým poplatkům

12.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) se podle dnešní Mladé fronty Dnes chystá zažalovat první cestovní kancelář kvůli rozdílu mezi inzerovanou a skutečnou cenou zájezdu. "Žalobu podáme během ledna nebo února. Podáme ji na velkou cestovní kancelář. Zkoušeli jsme se dohodnout, ale soud se v tuto chvíli jeví jako nejlepší řešení," řekla MfD právnička SOS Klára Přikrylová.

Jméno CK ale SOS zatím tají. "Půjde o cestovní kancelář, na kterou dostáváme i množství stížností kvůli jejich službám," cituje MfD Přikrylovou.

SOS už loni v létě cestovní kanceláře kritizovalo za to, že účtují klientům k základní ceně zájezdů další poplatky, ale ve svých nabídkách uvádějí pouze základní cenu. Podle SOS a Ekologického právního servisu (EPS) je takový postup protiprávní. Experti SOS proto vyzvali největší české cestovní kanceláře, aby poplatky zahrnuly do cen podobně, jako to dělají v ostatních zemích EU.

SOS se domnívá, že cestovky porušují svým chováním obchodní zákoník a zákon o regulaci reklamy. Spotřebitelé již za podobné praktiky zažalovali i aerolinky SkyErope. Vadí jim rozdíl mezi inzerovanou cenou letenky bez poplatků a skutečnou a také to, že lidé musí platit kartou. Soud ještě nenařídil jednání, píše MfD.

Přikrylová podle deníku věří, že případný úspěch sdružení přiměje ostatní cestovky, aby přestaly zákazníky klamat cenou, a trh se zájezdy se dostane na úroveň Německa. Tam cestovní kanceláře uvádějí vždy plnou cenu zájezdu, píše MfD.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu by měly kanceláře uvádět plné ceny nebo upozorňovat, o kolik poplatky konečnou cenu navýší. "Cena v reklamě by měla být uvedena tak, aby způsob uvedení nemohl vyvolat klamnou představu o ceně zájezdu, jehož se reklama týká," řekla MfD Kateřina Koubová z tiskového odboru MPO.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK