Japonské akcie zahájily týden růstem, zpevňuje i kurz jenu

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. ledna (ČTK) - Japonské akcie se v úvodu nového týdne zvyšovaly a zájem investorů se soustředil hlavně na akcie finančních institucí. Nakupovaly se ale také akcie strojírenských podniků, kterým prospěla nová statistika. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz japonského jenu, protože se do popředí opět dostává očekávání, že Japonci brzy zvýší úroky.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 152,91 bodu a den zakončil růstem o 0,90 procenta na hodnotě 17.209,92 bodu. Širší index Topix zpevnil dokonce o 1,15 procenta na 1704,58 bodu, a dostal se tak nejvýše od loňského 11. května.

Na trhu se opět začíná hovořit o brzkém zvýšení úrokových sazeb, které by se tak odpoutaly od mnohaletého minima. Sílí dokonce názory, že hlavní sazba se zvýší už tento týden, kdy bude japonská centrální banka posuzovat měnovou politiku. Někteří politici se snaží banku přesvědčit, aby ponechala základní sazbu zatím na 0,25 procenta.

Analytici tvrdí, že pokud centrální banka zvýší sazby už tento týden, zmizí faktor nejistoty, což by mělo mít na trh příznivé dopady. Pozornost se ale nyní čím dál více stáčí k výhledu zisků, které jsou do určité míry závislé na stavu americké ekonomiky. Ta podle nové statistiky vykazuje solidní růst, který by měl japonské firmy podpořit.

"Pokud vezmeme v úvahu, že americká ekonomika stabilně roste, můžeme očekávat růst zisků minimálně od pěti do devíti procent," myslí si analytik makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Asset Management Takaši Mijazaki. Index Nikkei by se tak podle něj letos mohl dostat nad úroveň své nejvyšší hodnoty z loňského roku.

Vedle akcií bank se zvyšovaly i kurzy některých strojírenských podniků, například Fanuc nebo Komatsu, ale také automobilek. Těmto titulům pomohla statistika, která ukázala, že zakázky na strojní zařízení v soukromém sektoru v listopadu vzrostly o 3,8 procenta. To je lepší výsledek než se čekalo mezi analytiky.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz jenu, a to právě díky očekávání, že v Japonsku se velmi brzy zvýší základní úrok. Japonská měna byla v minulých dnech vůči dolaru na nejnižší úrovni za 13 měsíců a dnes se od ní alespoň částečně odpoutala. Základní sazba je nyní v Japonsku na 0,25 procenta a na trhu se předpokládá, že vzroste na 0,5 procenta.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 120,21 JPY, a mírně tak zpevnil z předchozích 120,69 JPY, kde byl v pátek. Na paritě s eurem vzrostl na 155,49 ze 155,62 JPY, zatímco dolar k euru klesl na 1,2934 USD z předchozího kurzu 1,2894 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK