Rumunsko si stanovilo termín přijetí eura na rok 2014

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 24. ledna (ČTK) - Rumunsko bude usilovat o přijetí eura v roce 2014. Tento cíl schválila rumunská vláda v takzvaném konvergenčním plánu, který vytyčuje cestu ke splnění podmínek pro vstup do eurozóny. Vláda pošle svůj plán Evropské komisi do konce ledna.

"Rumunsko nevstoupí do ERM-2 před rokem 2012. Euro přijme v roce 2014," uvedla vláda v prohlášení. "Toto období umožní Rumunsku přijmout opatření a reformy, které zajistí, že jeho ekonomika bude schopna jednotnou měnu zvládnout," uvádí se podle agentury Reuters ve sdělení.

Systém ERM-2 je mechanismus omezeného kolísání směnného kurzu měny kandidáta vstupu do eurozóny vůči euru. V tomto mechanismu musí adept eura setrvat nejméně dva roky před nahrazením domácí měny eurem.

Mezinárodní ratingové agentury označují plány Rumunska na vstup do eurozóny v roce 2014 za realistické za předpokladu udržení rozpočtové disciplíny a udržení reformního kurzu. Největším problémem bude pro Bukurešť zřejmě inflace. Rumunsko loni snížilo roční inflaci proti roku 2005 na polovičních 4,9 procenta, to je ale pro přijetí eura nadále příliš mnoho.

Česká vláda termín přijetí eura zatím nestanovila a se vstupem do eurozóny se zde počítá až někdy po roce 2010. Z nových členů EU přijalo euro zatím jen Slovinsko v letošním roce. Slovensko se chystá na přijetí v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK