Vichr srazil v lesích dle odhadů skoro deset milionů kubíků dřeva

24.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Vichřice z konce minulého týdne srazila v českých lesích podle odhadů téměř deset milionů metrů krychlových dřeva. Vyplývá to z údajů, které ČTK při dnešním rozhovoru poskytl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Pro srovnání, předloni se v tuzemsku vytěžilo celkem 15,5 milionu metrů krychlových dřeva. Vláda dnes kvůli kalamitě rozhodla vyhlásit nouzový stav v pěti nejvíce postižených krajích a ve vybraných okresech.

Jde o Vysočinu, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Liberecký kraj. Dále stav nouze bude platit v osmi okresech v Královéhradeckém, Středočeském a Moravskoslezském kraji. Opatření, které má umožnit rychleji zpracovat dřevo spadané po vichřici, potrvá od 25. ledna 5:00 do 5. února 24:00. Lidé nebudou v regionech, kde bude nouzový stav, smět do lesů.

Největší část polomů, zhruba pět milionů metrů krychlových, je v lesích spravovaných státním podnikem Lesy ČR. Další milion metrů krychlových popadaných stromů zaznamenaly Vojenské lesy a statky. V národních parcích, školních lesních podnicích a polesích a v lesích Kanceláře prezidenta republiky hovoří dostupné údaje o 900.000 metrech krychlových. Majitelé soukromých a obecních lesů dříve odhadli, že čtvrteční a páteční vichřice poškodila v jejich porostech až tři miliony metrů krychlových dřeva.

Vyhlášení nouzového stavu podle Gandaloviče umožní rychleji zadávat práce na likvidaci polomů lesnickým firmám. Standardní procedura podle zákona o zadávání veřejných zakázek by totiž byla příliš zdlouhavá a při likvidaci kalamity hraje důležitou roli čas. Zakázky proto budou přidělovat ve zrychleném režimu, na který zákon pro případ krizových situací pamatuje.

"Vyhlášení nouzového stavu není motivováno tím, že bychom chtěli jakkoli obejít zákon, rozdat zakázky a neprůhledně hospodařit v lesích," zdůraznil Gandalovič. Práce podle něj budou zadávány průhledně. Systém jejich přidělování hodlá ministr ještě probrat se zástupci lesnických firem.

Kalamita podle něj bude znamenat pro vlastníky lesů zřejmě nižší výnosy, protože náklady na vytěžení jsou vyšší a ceny za prodané dřevo naopak nižší než při standardní těžbě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK