OSN: Sektor služeb je již největší zdroj zaměstnanosti na světě

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 25. ledna (ČTK) - Největším zdrojem pracovních míst na světě se již stal sektor služeb, který v tom loni poprvé v historii předstihl zemědělství. Ve službách je již zaměstnáno asi 40 procent lidí světa ve srovnání se 38,7 procenta v zemědělství a 21,3 procenta v průmyslu, uvedla v dnešní výroční zprávě Mezinárodní organizace práce (ILO), součást OSN.

Ještě před deseti lety pracovalo v zemědělství 43,1 procenta lidí a ve službách jen 35,5 procenta. Zemědělství bylo v globálním měřítku dominantním zdrojem práce už od pravěké neolitické revoluce, třebaže v průmyslových zemích tuto pozici dávno ztratilo a služby zde tvoří až tři čtvrtiny výkonu ekonomiky. Většina lidí však stále ještě žije v rozvojových ekonomikách s vysokým podílem primární produkce.

"Očekáváme, že tento trend bude pokračovat," řekla novinářům autorka zprávy Dorothea Schmidtová. Podle ní je pravděpodobné, že služby budou v budoucnu zajišťovat více než polovinu globálních pracovních příležitostí. Trend přesunu zaměstnanosti od zemědělství ke službám je podle zprávy zvláště patrný v Asii, Latinské Americe i Africe.

Vzhledem k růstu světové populace a zvyšování počtu pracovní síly se za posledních deset let zvýšil počet nezaměstnaných ve světě o 33,8 milionu na 195,2 milionu. Globální míra nezaměstnanosti stoupla na 6,3 procenta z 6,1 procenta před rokem. Globální pracovní síla se rozrostla na 2,9 miliardy z 2,5 miliardy v roce 1996.

Autoři zprávy upozorňují, že zvyšování podílu služeb není samo o sobě měřítkem růstu prosperity. Pracovní místa ve službách představují širokou škálu příležitostí od míst s nízkou produktivitou po místa s mimořádně vysokou produktivitou, řekla Schmidtová. Vlády by podle ILO měly klást větší důraz právě na místa slibující prosperitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK