VERZE 2-Ford uzavřel tvrdý rok kvartální ztrátou 5,8 mld USD

25.01.2007 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, komentáře analytiků, růst akcií)...

...

Firma Ford Motor ve čtvrtek završila nejhorší rok ve své 103leté historii zprávou o nečekaně hluboké ztrátě za čtvrtý kvartál a uvedla, že v prvním čtvrtletí sníží produkci a do září bude ztrácet podíl na trhu.

Druhá největší automobilka ve Spojených státech vykázala za poslední čtvrtletí roku čistou ztrátu téměř 5,8 miliardy dolarů neboli 3,05 dolaru na akcii, způsobenou zejména poklesem prodeje nákladních automobilů a náklady na odstupné zaměstnancům. Před rokem měla firma ztrátu 74 milionů dolarů čili 4 centy na akcii.

Ztráta Fordu z běžné činnosti dosáhla 1,10 dolaru na akcii, zatímco analytici oslovení firmou Reuters Estimates na tomto základě čekali ztrátu 94 centů.

Za celý loňský rok Ford vykázal rekordní ztrátu 12,7 miliardy dolarů, a překonal tak předchozí rekord 7,39 miliardy dolarů z roku 1992, kdy se automobilový průmysl potýkal s recesí americké ekonomiky.

Ford loni podobně jako jeho konkurenci silně zasáhly vysoké ceny pohonných hmot a úrokové sazby. Tyto faktory zákazníky odradily od nákladních a sportovně užitkových vozů (SUV), jež se podílely největší měrou na tržbách a zisku automobilky.

"Explorer a řada F šly výrazně dolů, a to byly přitom produkty s vysokým objemem prodeje a nejlepšími maržemi v portfoliu Fordu," řekl Kevin Tynan, analytik u Argus Research.

Akcie Fordu po otevření trhu nicméně rostly o 3,3 procenta.

Analytici uvedli, že navzdory rekordní ztrátě Ford v minulém čtvrtletí spálil méně hotovosti v sužovaných automobilových provozech, než se čekalo. Tento výsledek někteří označili za povzbudivý.

"V dohledné budoucnosti bude příběh Fordu méně o čtvrtletních výsledcích a více o likviditě, toku hotovosti a restrukturalizaci," uvedl analytik Peter Nesvold z Bear Stearns.

Automobilové provozy Fordu ve čtvrtém kvartále vynaložily 1,8 miliardy dolarů hotovosti, zatímco Nesvold čekal 3 miliardy.

Automobilka, jež v nynější počáteční fázi restrukturalizace zavírá v Severní Americe 16 továren a ruší až 45.000 pracovních míst, dále oznámila, že náklady srazily výsledky za čtvrtý kvartál o 3,7 miliardy dolarů po zdanění čili o 1,95 dolaru na akcii.

Ford uvedl, že jeho podíl na trhu ve Spojených státech bude až do třetího čtvrtletí klesat s tím, jak ustupuje od prodeje vozů autopůjčovnám a jiným provozovatelům vozových parků. Ke konci loňského roku činil podíl Fordu na trhu jen 17 procent.

Automobilka dále uvedla, že produkce se během první poloviny roku sníží, ale ve druhém pololetí opět meziročně stoupne.

Celkové tržby společnosti ve čtvrtém kvartále klesly na 40,3 miliardy dolarů ze 46,3 miliardy před rokem. Tržby z prodeje automobilů se snížily na 36 miliard ze 40,7 miliardy ve stejném období roku 2005.

((Přeložil: Jan Schmidt; Editoval: Dušan Bučánek; prague.newsroom@reuters.com, Reuters Messaging: jan.schmidt.reuters.com@reuters.net, +420-2-2419-0477))

[DETROIT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK