Koruna oslabila o desetník na 28,16 Kč/EUR a 21,70 Kč/USD

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Česká měna odpoledne kvůli odklonu investorů od rozvíjejících se trhů oslabila o deset haléřů na 28,16 Kč za euro, kde stála po 17:00. Koruna poté příliš nereagovala na jednání bankovní rady ČNB, která ponechala úrokové sazby beze změny. K dolaru klesla podobně na závěrečných 21,70 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Středoevropské měny pokračují v propadech, zahraniční banky a investiční fondy stále snižují své expozice," popsal vývoj na trhu dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Souvisí to podle něj s tím, že vyšší dolarové sazby potlačují investice v rizikovějších zemích. Odpoledne přineslo výrazné oslabení všem měnám ve střední Evropě, ale také dalším měnám rozvíjejících se trhů, doplnil analytik Patrie Tomáš Vlk.

Obchodování s korunou má v posledních dnech stejný průběh. Dopoledne koruna k euru stagnuje až mírně posiluje, odpoledne však bez zveřejnění jakékoli informace náhle začne oslabovat a dosáhne na nové několikaměsíční minimum. Toho využijí někteří hráči k zajištění formou derivátových operací a kurz se znovu pomalu vrací k silnějším hodnotám, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

ČNB dnes v nové prognóze snížila odhad růstu inflace. V prosinci 2007 by měla inflace činit 2,4 až 3,8 procenta, v červnu 2008 prognóza počítá s inflací 2,8 až 4,2 procenta. V delším období prognóza předpokládá růst úrokových sazeb, ale v kratším období ve srovnání s říjnovou prognózou spíše jejich stabilitu, uvedl na tiskové konferenci guvernér Zdeněk Tůma.

Dolar byl dnes klidný a pohyboval se na hladině 1,2980 USD/EUR. Dopoledne přechodně zvýšil kolísavost německý index Ifo, avšak větší dopad na trh neměl. V pátek je na programu německá spotřebitelská důvěra GfK a v USA prodeje nových domů, které mají potenciál při překvapení posunout kurz americké měny, odhadl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK