Americké akcie v uplynulém týdnu vzrostly

04.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. února (ČTK) - Akcie amerických firem za minulý týden vzrostly. Investoři stále sázejí na růst ekonomiky a inflaci pod kontrolou. Index Dow Jones, který zahrnuje nejsilnější tituly burzy na Wall Street, vzrostl proti předchozímu pátku o 1,3 procenta na 12.653,49 bodu a index Nasdaq stoupl za týden o 1,7 procenta na 2475,88 bodu.

"Stále se držíme scénáře, podle nějž se ekonomika zřejmě zlepšuje a inflace není takovým zdrojem obav," uvedl hlavní analytik akciového trhu ze společnosti EKN Financial Services Inc. Pro DJI byl uplynulý týden nejlepší od konce loňského listopadu.

V samotný pátek si americké akciové trhy vedly smíšeně. DJI klesl o 0,16 procenta a Nasdaq stoupl o 0,3 procenta. Nejlépe si ale vedl v pátek širší trh, kde index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,17 procenta na 1448,39 bodu, a dostal se tak nejvýše za šest a čtvrt roku.

Investoři v pátek reagovali zejména na údaje z trhu práce, které je utvrdily v tom, že úrokové sazby pravděpodobně zůstanou ve Spojených státech stabilní. Údaje o lednovém vývoji nezaměstnanosti se zařadily k dalším číslům, podle nichž ekonomika solidně roste, aniž by tlačila nadměrně na růst cen.

Dolar díky zprávě o nezaměstnanosti rostl. Trh ovlivnila i zpráva od informovaných zdrojů, podle nichž se Evropská centrální banka chystá zvýšit základní úrokovou míru již jen jednou.

Kurz eura se za pátek snížil o 0,4 procenta na 1,2965 USD a o 0,2 procenta na 156,91 JPY. Za celý týden se tak kurz jednotné evropské měny příliš nezměnil. Dolar vůči japonskému jenu vzrostl o čtvrt procenta na 121,04 JPY. Zůstal tak pod čtyřletým maximem 122,19 JPY z tohoto týdne, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK