Polsko podle centrální banky přijme euro v roce 2012 nebo 2013

04.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 4. února (ČTK) - Polsko by mohlo přijmout euro v roce 2012 nebo 2013, uvedl nový šéf polské centrální banky Slawomir Skrzypek v prvním rozhovoru pro média po lednovém uvedení do funkce. Česko se rozhodlo ustoupit od dříve předpokládaného přijetí eura v roce 2010 kvůli vysokému schodku veřejných financí a nový plán se chystá.

Podle Skrzypka Polsko přijme jednotnou evropskou měnu až v době, kdy to bude pro zemi výhodné. Polské ministerstvo financí předpokládá, že země splní konvergenční kritéria pro vstup do eurozóny v roce 2009, řekl guvernér. V sobotu to na internetu uvedl týdeník Wprost, který v pondělí zveřejní celý rozhovor.

"Když k tomu přičteme čas potřebný na celou proceduru, znamenalo by to přijetí eura v roce 2012 či 2013," řekl guvernér. Připomněl ale, že rozhodnutí přísluší státním úřadům. Minulý měsíc Skrzypek uvedl, že bude zapotřebí větší podrobné studie, aby se mohla zvolit pro euro nejlepší strategie.

Podle studie centrální banky z roku 2004 by mělo být euro pro Poláky přínosem. "Jsou státy, které měly z přijetí eura prospěch, například Irsko a Španělsko. Ale jsou také nespokojené státy jako Itálie, Řecko a Portugalsko," dodal. Francii a Německo jmenoval jako příklady zemí, které hodnotí vliv eura rozporně.

Český ministr financí Miroslav Kalousek předloží vládě národní plán na přijetí eura v březnu. "Domnívám se, že v tom národním plánu by mohl být termín přijetí k 1. 1. 2012," řekl sobotním Lidovým novinám. Někteří analytici počítají se zavedením eura až v roce 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK