Japonské akcie zahájily týden poklesem, nejvíce ztrácel Nissan

05.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úvodu nového týdne snižovaly a značný vliv na jejich pokles měla automobilka Nissan. Ta kvůli slabším tržbám zhoršila výhled hospodaření. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz jenu, který opět těží ze spekulací, že bude jedním z témat jednání na schůzce G7.

Index Nikkei 225 si odepsal 202,31 bodu a den uzavřel slabší o 1,15 procenta na 17.344,80 bodu. To je nejvýraznější propad za poslední měsíc, index tak přišel o zisky, které nabral v posledních dvou dnech. Širší index Topix oslabil o 1,5 procenta na 1716,28 bodu.

Automobilka Nissan na konci minulého týdne uvedla, že její čtvrtletní zisk se snížil o 23 procent, což je víc, než čekali analytici. Podnik také snížil výhled zisku na celý fiskální rok, což dnes investory přinutilo akcií automobilky se zbavit. Kurz Nissanu klesl o 8,4 procenta, a vývoj tak ovlivnil i další výrobce automobilů.

Vedle nepříznivého vlivu Nissanu teď na japonské automobilky nepříznivě působí i rostoucí jen. Většina velkých výrobců vyváží svou produkci do USA, takže při růstu kurzu jenu se jejich výrobky na americkém trhu stávají méně konkurenceschopné.

Akcie automobilky Toyota Motor si odepsaly 1,6 procenta, Honda klesla o 3,6 procenta a výrobce pneumatik Bridgestone ztratil 2,1 procenta hodnoty. Investoři vybírali zisky také u některých technologických firem v obavách z průběhu jednání G7. Někteří analytici se domnívají, že činitelé G7 se budou snažit verbálně intervenovat za silnější kurz jenu.

Japonské akcie minulý týden vystoupily na šestileté maximum, převážně díky předpokladům, že zisky firem se budou dál zvyšovat. Teď se ale zdá, že je zralý na korekci, upozorňují analytici. "Zisky byly dobré, ale byly jen v pásmu odhadů, takže trhu nepomohly posunout se dál," myslí si investiční analytik ve společnosti Yasuda Asset Management Masaki Iso.

Na devizovém trhu se pozornost zaměřovala právě na japonský jen, a to hlavně kvůli očekávání, že schůzka G7 se bude této měně věnovat. Kurz měny se zvyšoval jak vůči dolaru, tak vůči euru, protože investoři přestali sázet na další pokles kurzu. Schůzka G7 se bude konat na konci tohoto týdne v německém Essenu.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 120,79 JPY, a zůstal prakticky na stejné úrovni, kde byl v pátek. Zbavil se však ztrát, které zaznamenal při nočním obchodování v Asii. Vůči euru vzrostl na 156,27 z předchozích 157,20 JPY, a podobně dolar vůči euru vzrostl na 1,2936 z předchozího kurzu 1,3020 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK