LG.Philips Displays začne vyplácet 30 procent z dluhu 7,4 mld. Kč

05.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 5. února (ČTK) - Společnost LG.Philips Displays Czech Republic z Hranic na Přerovsku začne v horizontu několika týdnů splácet své závazky, které má u věřitelů. Firma se s nimi už loni v září dohodla, že jim vyplatí 30 procent z přihlášených pohledávek 7,38 miliardy korun. Do vyrovnání je přihlásilo 269 věřitelů. Vyrovnání schválil soud, jeho rozhodnutí nabylo před několika dny právní moci, řekla mluvčí závodu Zuzana Fojtíková.

Továrna LG.Philips se dostala začátkem loňského roku do vážných finančních problémů, a musela na čtyři dny zastavit výrobu. Důvodem byl krach mateřské nizozemské společnosti LG.Philips Displays Holding, na jejíž účtech měl hranický podnik peníze. Vedení závodu se poté rozhodlo pro restrukturalizační program s cílem zachovat produkci a pracovní místa.

"První splátka ve výši 1,05 milionu eur (asi 29,5 milionu korun) by měla být na účty věřitelů zaslána v plánu, podle usnesení soudu. Prostředky na úhradu této splátky jsou připraveny na účtech společnosti," uvedl generální ředitel LG.Philips Displays Czech Republic Phil Styles. Fojtíková doplnila, že společnost zahájí splácení v průběhu několika týdnů.

Stejný podíl jako ostatní věřitelé dostane podle dřívějších informací společnosti z několikasetmilionových investičních pobídek zpět i stát formou kapitalizace.

Vedení společnosti očekávalo, že soud potvrdí vyrovnání o několik měsíců dříve. Zpoždění zapříčilo podle mluvčí to, že byly nutné vyřešit rozdíly mezi pohledávkami přihlášenými věřiteli a evidovanými společností.

Hranický závod hledá již delší dobu nového investora. Podle Fojtíkové jednání se zájemci o výrobní areál finišují. "Ve finálním výběru je několik vážných zájemců, mezi nimiž by se mělo rozhodnout. Mimo nabízenou cenu je důležitým faktorem i celkový obchodní záměr investora, závazek udržení zaměstnanosti a další rozvoj hranického areálu. Výsledky jednání nás dále upevňují v přesvědčení, že restrukturalizace bude dokončena podle plánu," uvedl Petr Smutný, ředitel restrukturalizační divize společnosti PricewaterhouseCoopers, která proces vyrovnání vede.

Podle předběžných výsledků loňský provozní hospodářský výsledek hranického závodu dosáhl bez vlivu nepeněžních operací zisku 182 milionů korun. "Po započtení těchto vlivů a dalších operací souvisejících s vyrovnáním společnost skončí podle očekávání ve ztrátě. Její výši ale zatím není možné upřesnit," uvedla Fojtíková.

Předloni LG.Philips Displays Czech Republic hospodařil se ztrátou 8,4 miliardy korun, zatímco v roce 2004 vytvořil zisk 437,5 milionu korun. Důvodem propadu byl výrazný pokles zájmu o klasické televizní obrazovky ve světě.

Hranický závod vyrobil loni více než dva miliony klasických televizních obrazovek. "Výroba jede dále. Zakázek máme dostatek," uvedla mluvčí továrny. Závod LG.Philips Displays Czech Republic zaměstnává 1200 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK