MfD: Dopravní podnik bude propouštět

06.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Pražský Dopravní podnik zřejmě čeká v nejbližších dvou až třech letech výrazné propouštění. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) to alespoň doporučuje personální audit, který si za deset milionů korun nechalo vypracovat město. Jeho první výsledky začínají prosakovat na veřejnost už nyní, píše MfD v pražské příloze.

"Zdůrazňuji, že žádné konkrétní závěry ještě k dispozici nemáme, ale z diskuzí s firmou, která audit dělá, předběžně vyplývá, že bychom měli propustit 1000 až 1450 zaměstnanců," řekl listu ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Tomáš Jílek. Podle něj by se propouštění mělo týkat úředníků nebo pracovníků dílen a údržby, nikoli řidičů.

"V žádném případě se propuštění netýká řidičů," zdůraznil Jílek, který by naopak letos potřeboval přijmout dalších 100 až 150 řidičů autobusů, metra a tramvají.

První zaměstnanci se podle MfD s Dopravním podnikem rozloučí už letos. "Na rok 2007 plánujeme razantní snižování stavu zaměstnanců, podobně jako tomu bylo v předchozích letech. Dohromady by jich mělo odejít asi tři sta," cituje MfD personálního ředitele DP Jarolava Ďuriše. Firma také počítá s omezováním svých aktivit a s najímáním firem zvenčí.

Závěrům auditorů, které prý ale ještě zatím nedorazily ani k odborářům, ale nevěří pražský radní a předseda představenstva pražského dopravce Radovan Šteiner. "Přiznám se, že mi přijde jako informace z jiného světa, když slyším, že by měl Dopravní podnik propustit 1400 zaměstnanců," řekl MfD.

Ať už budou informace jakékoli, pro odbory stejně není přijatelné žádné propuštění. "Odbory nikdy nebudou propouštění fandit. Uznávám však, že je nutné se na nějaké formě ozdravění firmy dohodnout," řekl MfD předseda rady odborů Dopravního podniku Jiří Obitko. Musí však být racionální, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK