Ve Zbrojovce nebude těžká výroba, shodlo se Brno s J&T

07.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. února (ČTK) - Areál zkrachovalé Zbrojovky Brno, který v dražbě před týdnem získala česko-slovenská investiční skupina J&T, v budoucnu s největší pravděpodobností nebude sloužit výrobě. Nový majitel plánuje využít 22 hektarů spíše pro administrativu, obchodní plochy nebo pro bytovou výstavbu. Plánuje také, že nové "město ve městě" si zachová název Zbrojovka, pokud to umožní ochrana obchodní značky. Vyplývá to z dnešního prvního jednání mezi J&T a představiteli brněnské radnice.

"Neočekáváme nové haly s těžkou výrobou, očekáváme kombinaci bytů, obchodních center a podobně," řekl novinářům po jednání primátor Roman Onderka (ČSSD). Dušan Palcr, který vystupoval za investora, pak ČTK potvrdil, že první rámcové plány J&T skutečně výrobu nezahrnují. Upozornil však, že projekt je teprve v počátcích. "Prostor je tak velký, že jej musejí dostat nejprve do rukou architekti a urbanisté," doplnil Onderka.

Palcr znovu popřel, že by společnost J&T pořizovala Zbrojovku pouze kvůli následnému rozprodeji. "Je to dlouhodobá investice, žádná spekulace. Samozřejmě to děláme pro peníze, ale chceme, aby po nás něco zůstalo, aby to bylo pěkné," řekl.

Zachování názvu Zbrojovka je pro investory, kteří areál koupili za rekordních 707 milionů korun, důležité. "Je to evropsky a světově proslavené jméno, váže se k místu. Mělo by být zachováno," uvedl Palcr.

Brněnští radní dnes slíbili J&T podporu při budování infrastruktury a lepším zapojení uzavřeného areálu do okolní zástavby. Obnova Zbrojovky, která je patrně největším nevyužitým továrním areálem ve městě, si také vyžádá změnu územního plánu. Podle úředníků magistrátu lze plán aktualizovat přibližně za rok a půl.

J&T je jednou z největších finančních skupin, které působí v Česku. Ovládá mimo jiné Pražskou Energetiku, fotbalový klub Sparta Praha a ČKD Blansko Strojírny. Nedávno oznámila, že chce v pražském Karlíně místo chátrajících budov Pražských strojíren postavit komerční centrum za 2,5 miliardy. Zbrojovka Brno, firma se slavnou minulostí, se do konkurzu dostala před třemi a půl lety, od loňska nevyrábí.

Areál byl v dražbě jako celek. Nejstarší budova je z roku 1870, většina objektů je z první poloviny 20. století. Několik let jsou ale bez údržby, navíc je potřeba odstranit ekologické zátěže. Do oprav tak bude nutné vložit nejméně stovky milionů korun, soudí realitní makléř Marcel Prát. "Je to rozhodně výhodná investice. Pozemek je blízko centra s dobrou dopravní dostupností. Navíc je tak velký, že by tam mohlo vyrůst malé město ve městě," uvedl makléř.

V Brně je nyní asi 200 hektarů brownfieds, tedy opuštěných průmyslových areálů. Kromě Zbrojovky je nevyužitá třeba část areálu firmy Zetor a kasárna ve Slatině a v Šumavské ulici. Menší výrobní areály se počítají na desítky, řada je jich blízko centra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK