HN: Ředitel Lambert porušuje zákon o ČT

23.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - František Lambert, který kvůli svému členství v Lidových milicích přišel o post programového ředitele České televize a od pondělí bude jen finančním ředitelem ČT, nemusí ve vedení veřejnoprávní televize vydržet. Podle nového zákoníku práce sice není pro některé funkce nutné splňovat podmínky lustračního zákona, zákon o České televizi to ale vyžaduje. Píšou to Hospodářské noviny (HN).

Rada ČT ve středu Lamberta podržela, podle ní se v lednu změnil zákoník práce a pro jmenovanou funkci ve vedení televize už není nutné dodržovat lustrační zákon. Podle některých právníků a politiků to však neplatí, upozorňují HN.

Nový zákoník sice skutečně nevyžaduje pro jmenované nižší funkce splňovat podmínky podle lustračního zákona. Je v něm ale také napsáno, že dodržování lustračního zákona může vyžadovat jiný, speciální zákon. A v takovém případě zákoník neplatí. A onou speciální normou je zákon o České televizi, který trvá na tom, že do vedoucích funkcí nesmí být jmenováni milicionáři.

"Obecně platí, že speciální zákon má přednost před zákonem obecným. Pokud je funkce finančního ředitele České televize funkcí jmenovanou, pak je evidentní, že do ní nesmí usednout člen Lidových milicí," řekl HN právník Daniel Mališ.

To, že Rada ČT dost možná posvětila další porušování zákona, připustili ve čtvrtek i někteří poslanci, kteří sedí ve sněmovní komisi pro sdělovací prostředky. "Nejsem přesvědčen, že se na funkci finančního ředitele nevztahuje lustrační zákon. Ale pan Lambert udělal v České televizi hodně dobré práce a je důležité, aby situace zůstala stabilní," uvedl pro HN člen komise Petr Pleva (ODS). Podobně se vyjádřil i předseda komise Vítězslav Jandák (ČSSD).

Spor o Lambertovo působení v ČT se rozhořel před dvěma týdny poté, co Lambert v dopise členům rady přiznal, že byl veden jako člen Lidových milicí. Tvrdí ale, že do milicí byl zařazen automaticky poté, co vstoupil v roce 1988 do tehdejší Komunistické strany Československa. Podle lustračního zákona ale nemohl tak vysokou funkci v ČT vykonávat, a také po celou dobu neodevzdal čestné prohlášení vyžadované zákonem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK