Dá se pracovat s invalidním důchodem? Jde to, ale…

01.12.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Plno lidí žije v domnění, že invalidní důchod a práce nejdou k sobě. Není tomu ale úplně tak. Někteří si vydělávají i prostřednictvím hlavního pracovního poměru, a to bez úhony. Jak je to možné?

Invalidní důchod je jakousi finanční kompenzací sníženého pracovního nasazení, kvůli kterému si občan nemůže řádně vydělávat na základě zdravotních důvodů. S 1. a 2. stupněm invalidity se jedná jen o částečné nahrazení příjmu.

Jaké máme stupně invalidity?

  1. stupeň – míra poklesu práceschopnosti o 35–49 %
  2. stupeň – míra poklesu práceschopnosti o 50–69 %
  3. stupeň – míra poklesu práceschopnosti o 70 % a více

Podmínky nároku na ID

  • Dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav zamezující soustavné výdělečné činnosti, což musí občan doložit na základě lékařského posudku*,
  • věk pod 65 let,
  • získání potřebné doby pojištění.

* rozhodnutí posudkové komise může ovlivnit i případné neplnění požadavků lékaře v rámci léčby – nedocházení na terapie, neuskutečněná doporučená hospitalizace apod.

Jak je to s dobou pojištění?

Účast na důchodovém pojištění je potřebná pro téměř všechny penze a invalidní důchod nevyjímaje. Důchodové pojištění je pak součástí tohoto sociálního. To se v zaměstnání odvádí ze mzdy, OSVČ si jej hradí samy. Chybějící roky lze pak ještě doplnit náhradními dobami. Požadavky délky účasti na pojištění se u invalidního důchodu liší na základě věku.

  • Do 20 let méně než rok,
  • 20–22 let minimálně 1 rok,
  • 22–24 let minimálně 2 roky,
  • 24–26 let minimálně 3 roky,
  • 26–28 let minimálně 4 roky,
  • 28 let a více minimálně 5 let,
  • 38 let a více minimálně 10 let.

Čtěte také: Co se počítá do náhradní doby pojištění v rámci nároku na důchod?

Práce s invalidním důchodem

Zdroj: Shutterstock

 

Jak se počítá invalidní důchod

Celková měsíční suma se počítá ze dvou složek:

Základní výměra – platí stejně pro každého občana. V roce 2022 dosahuje na 3900 korun měsíčně.

Procentní výměra – zohledňuje odpracované roky včetně průměrné hrubě mzdy za rozhodné období, druh postižení a stupeň invalidity. Dále pak hraje roli i dopočtená doba.**

** Dopočtená doba je období, které se počítá ode dne vzniku invalidity až do dosažení důchodového věku.

Můžou invalidní důchodci pracovat?

Nejenže s invalidním důchodem můžete pracovat, ale teoreticky byste i měli, a to opět kvůli důchodovému pojištění. To se vám automaticky započítává pouze v případě invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně. Na částečný invalidní důchod se nevztahuje. Získáte ho pouze plným anebo polovičním pracovním úvazkem. U DPP a DPČ není odváděno, pokud je příjem do limitu, a OSVČ si jej platí samy. Jednou z alternativ je pak ještě dobrovolné důchodové pojištění anebo plnění některé z náhradních dob.

Pokud si jako invalidní důchodci máte vydělávat, je dobré vědět, že výše příjmu by vás dle zákona nijak omezovat neměla. Daleko stěžejnější je ale typ práce. Osoba, která má snížení pracovní schopnosti o 80 %, bude asi stěží dělat na HPP dvanáctihodinové směny. Člověk se sníženou mobilitou zase pravděpodobně nebude moci vykonávat např. práci skladníka. A občan, který se léčí s psychickými problémy, zase nebude dělat extrémně stresující práci.

Česká správa sociálního zabezpečení bude k těmto faktorům přihlížet. Pracovní zatížení by zkrátka mělo odpovídat vašemu zdravotnímu stavu i co se týče počtu odpracovaných hodin. 

Čtěte také: Jak mohou na dani z příjmů ušetřit držitelé průkazu ZTP/P?

Kde mohou OZP a lidi s ID pracovat?

Dalo by se říct, že kdekoliv, kde je vezmou. Faktem ale je, že český trh práce není a pravděpodobně ještě dlouho nebude připraven vytvořit každému zdravotně znevýhodněnému podmínky, ve kterých by mohl alespoň částečně vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.

Naštěstí ale již dnes existují některá zaměstnání, která jsou určena výhradně pro OZP. Najít můžeme zároveň i inzeráty, kde je práce nabízena pouze osobám s ID. Obvykle je nabízí právě Úřad práce, hledat je můžete i přes portály pracovních míst. Další možností jsou pak chráněné dílny, kde zdravotně postižení vyrábějí nejrůznější předměty, které se pak prodávají za účelem zisku. Pokud to váš zdravotní stav a vzdělání dovoluje, můžete také volit jakoukoliv práci, ke které stačí počítač a připojení k internetu, když už řada firem v rámci pandemie přešla na home office.

Jednou z dalších možností je pak práce u sociální firmy. Sociální firma anebo podnik je společnost, která se snaží vytvářet pracovní podmínky a příležitosti pro OZP a lidi s ID. Práci si často mohou přizpůsobit svým potřebám.

Čtěte také: Pracovní možnosti u invalidních důchodců

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 232 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY