Kdy musí důchodce zdanit svůj důchod?

15.03.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Věděli jste, že se musí v určitých situacích důchod zdanit? Je tomu skutečně tak, ale jen pokud je dosaženo určitého příjmu. Kdy k tomu tedy dojde?

Důchody vyplácené Českou správou sociálního zabezpečení se v naprosté většině případů danit nemusí. V praxi však můžeme najít i takové situace, kdy se daň z příjmů vztahuje i na penzi. 

Kdy se daní důchod?

Starobní důchod musí být zdaněn ve chvíli, kdy vyplacená částka přesáhne 36násobek minimální mzdy platné pro daný rok. V roce 2023 minimální mzda činila 17 300 Kč, takže se jednalo o roční důchod ve výši 622 800 Kč, měsíční 51 900 Kč. V roce 2024 je minimální mzda stanovena na 18 900 Kč, což znamená, že půjde o roční důchod v částce 680 400 Kč a o měsíční ve výši 56 700 Kč.

Když důchodce přesáhne stanovené částky, musí podat daňové přiznání a důchod zdanit. Toto pravidlo se navíc netýká jen starobních důchodů, ale také těch invalidních a pozůstalostních.

Čtěte také: Pět případů, kdy musí důchodci podat daňové přiznání

Jak se daní penze?

I takto nadprůměrně vysoký důchod podléhá klasické 15% sazbě daně z příjmů. Důležité je však vědět, že pokud by všechny příjmy penzisty v roce 2023 dosáhly částky vyšší, než je 48násobek průměrné mzdy, rozdíl mezi příjmem do limitu a příjmem nad limit se zdaní zvýšenou sazbou daně čili 23 % procenty, což má nahrazovat solidární přirážku.

U příjmů za rok 2024 pak dochází k velkým změnám v číslech. Limit pro 23% sazbu daně totiž bude 36násobek průměrné mzdy čili 1 582 812 Kč. To znamená, že v praxi zaplatí 23% daň z příjmů fyzických osob v příštím roce daleko více poplatníků. Doposud to přitom bývalo naopak.

Čtěte také: Proč přiznání vlastního starobního důchodu výrazně zkrátí pobíraný vdovský důchod?

Kdy musí důchodce zdanit svůj důchod?

Zdroj: Shutterstock

 

Uplatní se při zdaňování důchodu slevy na dani?

Daňová sleva určená pouze pro osoby pobírající starobní nebo pozůstalostní důchod neexistuje, a nelze ji tedy uplatnit ani v daňovém přiznání. Co však existuje, je sleva na invaliditu 1. a 2. stupně, která ročně činí 2520 Kč, a dále samozřejmě i sleva na invaliditu 3. stupně, která je stanovena na 5040 Kč ročně.

Mimo to může důchodce samozřejmě využít i základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 30 840 Kč a dále slevu pro ZTP 16 140 Kč ročně.

U příjmů za rok 2023 půjde navíc také uplatnit ještě slevu na manželku, jestliže její roční příjmy nepřesáhnou částku 68 000 Kč. Teoreticky může tuto slevu za splnění příjmové podmínky důchodce uplatnit i v roce 2024, ale to jedině tehdy, pokud manželka pečovala o dítě do 3 let věku. Tak či tak sleva ročně činí 24 840 Kč a zdvojnásobuje se na 49 680 Kč, pokud jsou manžel nebo manželka držitelem průkazu ZTP.

Nutné je ještě zmínit, že kromě zmíněných slev má důchodce za splnění podmínek samozřejmě nárok i na uplatnění odečitatelných položek.

Čtěte také: Důchod vám nedají vůbec, nebo vám ho seberou. Kdy mohou takové situace nastat?

Spočítejte si svůj důchod v naší kalkulačce:

 

Do kdy podat daňové přiznání a kam?

I letos máme hned 3 termíny, do kterých je možné podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Základní lhůta je stanovena na úterý 2. dubna 2024. Osoby, které formulář podají elektronicky, mají měsíc času navíc. Přiznání totiž mohou podat nejpozději do čtvrtka 2. května 2024. Pokud by pak měl daňové přiznání zpracovávat daňový poradce, opět platí jiný termín, a to pondělí 1. července 2024. Plná moc už navíc nemusí být uložena ve tříměsíční lhůtě u správce daně.

Správcem daně je pak vždy finanční úřad, který je místně příslušný poplatníkovi čili příslušný adrese jeho trvalého pobytu.

Čtěte také: Pět mýtů o výpočtu starobního důchodu

Do kdy se musí zaplatit daň z příjmů?

Vypočtená daň z příjmů fyzických osob musí být uhrazena ideálně společně s podáním daňového přiznání. Beztrestně je pak možné daň uhradit ještě 4 dny po odevzdání formuláře. Pokud však nebude vypočtená daň uhrazená ještě pátý den, dluh začne narůstat o předepsané penále.

Čtěte také: Jak se liší důchod přiznaný v roce 2022, 2023 a 2024? Vyplatilo se odejít do předčasného?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 28 krát

Články ze sekce: DANĚ