Co týden dal? Pochybení při výpočtu RPSN

04.04.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ministr průmyslu a obchodu v pondělí ustavil pracovní tým, který má řešit údajné pochybení některých úvěrových firem při výpočtu splátek. Česká obchodní inspekce jim vytýká špatný výpočet roční procentní sazby nákladů (RPSN).

Posledních 7 dní ve světě

Dluh Německa v loňském roce poprvé od roku 1991 klesl a zadlužení se poprvé od roku 2009 snížilo pod 80 procent hrubého domácího produktu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila německá centrální banka. K poklesu dluhu přispěl prodej takzvaných toxických cenným papírů ve špatných bankách.
Více informací

Zájem o zařízení potřebné pro solární elektrárny se bude letos zvyšovat, poptávka se však přesune z Evropy do Asie. Čína pak letos překoná Evropu a stane se největším trhem pro solární průmysl na světě. Vyplývá to z výhledu výzkumné společnosti IHS. Výkon nově instalovaných solárních elektráren se má zvýšit o více než pětinu na 46 gigawattů (GW).
Více informací

Německá vláda schválila zavedení plošné minimální mzdy ve výši 8,50 eura (233 korun) za hodinu. Podle plánů kabinetu kancléřky Angely Merkelové by měl příslušný zákon ještě před prázdninami projednat Spolkový sněm. Nová pravidla začnou platit od 1. ledna 2015.
Více informací

Světová ekonomika by v letošním i příštím roce měla vykázat růst přesahující tři procenta. Oživení po globální finanční krizi však zůstává slabé a rizikem pro ekonomiku by bylo případné dlouhotrvající období slabého růstu. Řekla to výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Ve svém projevu o stavu ekonomiky před jarním zasedáním MMF a Světové banky zároveň vyzvala Evropskou centrální banku (ECB), aby kvůli riziku nízké inflace uvolnila svou měnovou politiku.
Více informací

Tržby obchodníků v zemích platících eurem v únoru vzrostly o 0,4 procenta, a překonaly tak očekávání analytiků. Vyplývá to z odhadů, které zveřejnil statistický úřad Evropské unie Eurostat. Data naznačují, že pomalý růst spotřebitelských cen může spotřebitele podněcovat ke zvyšování výdajů. V celé Evropské unii se maloobchodní tržby v únoru zvýšily o 0,5 procenta.
Více informací

Ukrajinský dluh za odběr ruského plynu přesahuje 2,2 miliardy dolarů (43,9 miliardy Kč) a Kyjev jej musí neodkladně splatit. Podle agentury Reuters to oznámil ruský monopolní vývozce plynu Gazprom, který tak upřesnil původní odhad dlužné částky. Společnost v úterý ohlásila výrazné zvýšení ceny plynu pro Ukrajinu a uvedla, že Kyjev tomuto státem ovládanému podniku celkem dluží 1,7 miliardy dolarů (34 miliard Kč).
Více informací

Řecko se chce vrátit na mezinárodní trh dluhopisů už tento měsíc emisí pětiletých dluhopisů za dvě miliardy eur (zhruba 55 miliard Kč). Agentuře Reuters to sdělily zdroje z bankovních kruhů. Řecko se nyní vymaňuje z těžké dluhové krize, do níž spadlo jako první země eurozóny.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

O definitivním výkladu zákona, jak správně počítat roční procentní sazbu nákladů (RPSN), bude zřejmě nakonec muset rozhodnout soud. ČTK to řekla mluvčí úvěrové společnosti Home Credit Zuzana Bienvenu. Ministr průmyslu a obchodu v pondělí ustavil pracovní tým, který má řešit údajné pochybení některých úvěrových firem při výpočtu splátek. To se má týkat i společnosti Home Credit.
Více informací

Francouzský výrobce alkoholických nápojů Pernod Ricard hledá kupce pro svoji českou likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Hodnota kontraktu by mohla být až 200 milionů USD (téměř čtyři miliardy Kč).
Více informací

Vláda schválila návrh ministerstva financí vázat v letošním rozpočtu zhruba pět miliard korun. Pokud se nepřihodí nějaké mimořádné události, mělo by to vést ke snížení naplánovaného schodku státního rozpočtu, uvedl premiér Bohuslav Sobotka na briefingu k jednání vlády. Letošní rozpočet je schválen s deficitem 112 miliard korun.
Více informací

Vláda schválila návrh na zachování daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce na loňské úrovni, kdy dostali zpět zhruba 1,3 miliardy Kč. Takzvaná zelená nafta byla ke konci loňského roku v Česku zrušena. Vláda by chtěla podporu obnovit ještě letos na stejné úrovni jako loni, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Více informací

Vláda schválila navýšení národního spolufinancování Programu rozvoje venkova. Namísto původně navrhovaných 15 procent vzroste částka, kterou se na projektech financovaných převážně z unijních peněz podílí stát, na 25 procent. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Více informací

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni uložila pokuty v rekordní výši 105 milionů Kč. V roce 2012 padly za zjištěné prohřešky sankce ve výši 81 milionů korun. Podíl chybujících obchodníků, prodejců či distributorů vzrostl meziročně z 29 na 35 procent. Počet kontrol klesl o téměř čtvrtinu na 37.299. Vyplývá to z výroční zprávy inspekce.
Více informací

Prezident Miloš Zeman chválil investice českých firem v Srbsku. Společnosti ze středu Evropy podle něj v této balkánské zemi plánují výstavbu tepelné elektrárny nebo modernizaci železničního koridoru. Prezident odpoledne navštívil srbskou pobočku českého výrobce zemědělských pneumatik Mitas, která sídlí ve městě Ruma.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU