Vitamín K najdeme v „zeleném“

26.08.2008 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


Vitamín K (koagulation vitamín) je označení pro skupinu vitamínů rozpustných v tucích, které jsou nezbytné pro normální srážlivost krve a syntézu bílkovin, zaručujících srážlivost krve, jež jsou v krevní plazmě, kostech a ledvinách. Vitamín K pomáhá předcházet vápenatění tepen a dalších měkkých tkání – zabraňuje rovněž nepříznivým důsledkům stárnutí.

Vitamín K se užívá se ke snížení vnitřní krvácivosti, například také po operacích. Reguluje i menstruaci. Pomáhá rovněž při správné výstavbě kostí a snižuje riziko obávané osteoporózy – odvápnění kostí.

Rozlišujeme vitamín K1 – který se nachází v zelených částech rostlin, K2 – produkovaný bakteriemi a K3 – je označení pro syntetický. Vitamín K2 v těle dospělého člověka obvykle produkují střevní baktérie a jeho nedostatek v důsledku nesprávného stravování je výjimečný. Vitamínem K se téměř nelze předávkovat. Museli byste užívat více než 600 miligramů vitamínu denně, aby se objevily příznaky předávkování v podobě nechutenství nebo horečky. 

Denní doporučená dávka vitamínu K je 0,5-1 mg, podle věku a zátěže organismu. Vyhnout by se mu měli ale ti, nebo se alespoň poradit s lékařem, kteří berou léky při poruše rovnováhy srážlivosti krve.

K nedostatku vitamínu K v těle může docházet při vážných onemocněních – například jater nebo žlučníku, poškození střevní flóry, třeba při dlouhodobém užívání antibiotik nebo také léků, které mají negativní vliv na schopnost organismu zpracovávat vitamín K. Nedostatek tohoto důležitého vitamínu se projevuje krvácením dásní či delším krvácení z malých ranek.

Vitamín K je obsažen v zelených částech rostlin, zejména ve špenátu, hlávkovém salátu, kapustě, zelí, květáku, fenyklu, pšeničných otrubách, ovesných vločkách, cereáliích, některých druzích ovoce – například avokádo nebo kiwi, vepřovém mase, vnitřnostech – zejména játrech, v mléčných výrobcích a vejcích.

Tip: Fenyklový salát s avokádem
Na jeho přípravu potřebujeme 2 hlízy fenyklu, 1 zralé avokádo, 1 kadeřavý salát, 100 g jogurtu, kopr, šťávu z 1 pomeranče, 2 lžíce smetany, sůl, čerstvě umletý pepř, 2 lžíce olivového či avokádového oleje a lžíci sezamových semen.

Fenykl očistíme, rozpůlíme a napříč vlákna pak hlízy na krájíme na nudličky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme jádro, oloupeme slupku a avokádo nakrájíme na kostičky. Omytý salát osušíme a také nakrájíme, kopr jemně nasekáme a vše dáme do mísy, kde ingredience – pokapané pomerančovou šťávou - zamícháme a rozdělíme na talíře. Tam je přelijeme zálivkou z jogurtu, smetany, oleje, soli a pepře. Lehce salát zamícháme a posypeme sezamovými semínky.

 


Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání