Sdružení akcionářů ČIH stále požaduje veřejný výkup akcií

04.06.1999 | ,
Domovská stránka


Sdružení nespokojených akcionářů Českého investičního holdingu (ČIH) stále usiluje o veřejný výkup akcií společnosti. Sdružení se nyní hodlá obrátit na obchodní soud, přičemž někteří drobní akcionáři tak již učinili. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval představitel sdružení Libor Hloušek.
K 31. květnu žádalo náhradu škody 176 akcionářů, kteří vlastnili 76.500 akcií. Při váženém průměru 238,27 Kč na akcii, představují požadavky těchto akcionářů na výkup 18,23 miliónu korun. Komise pro cenné papíry v lednu tohoto roku zastavila správní řízení proti ČIH, které se týkalo stažení akcií z veřejného obchodování poté, co se bývalý investiční fond Creditanstalt přeměnil na holding. Podle názoru KCP totiž k zániku veřejné obchodovatelnosti nedošlo.
Ministerstvo financí přitom loni sdělilo ČIH, že ze zákona zanikla veřejná obchodovatelnost jeho akcií a je rušen jeho identifikační kód ISIN.
Ze stanoviska komise vyplývá, že fondy vzniklé před 1.červencem 1996 mohly získat veřejnou obchodovatelnost akcií jen na základě povolení ministerstva financí. Tím, že došlo k zápisu změny předmětu podnikání, nezanikla veřejná obchodovatelnost. To je podle KCP i případ ČIH.
Akcie bývalého investičního fondu Creditanstalt, který se později obchodoval pod názvy Creditanstalt český investiční fond, 1.C.A.S.holding a ČIH, měly být staženy z veřejného obchodování loni v létě.
ČIH se stížnostem bránil tím, že akcie společnosti byly z veřejného obchodování staženy po předchozím řádném oznámení na valné hromadě v červnu 1998, kdy vedení ČIH pouze plnilo nařízení ministerstva financí.
"Komise si je vědoma, že s ohledem na právní složitost celé záležitosti nebyl předchozí postup orgánu státního dozoru nad kapitálovým trhem zcela konzistentní a že tím mohly vzniknout pochybnosti, zda měl účastník řízení po dobu jeho vedení veřejně obchodovatelné akcie," stojí v rozhodnutí KCP ze 14.ledna 1999. Komise proto nepožaduje po ČIH plnění všech povinností, které z veřejné obchodovatelnosti pro emitenta plynou.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka