CRA udělila Penzijnímu fondu KB druhý největší mezinárodní rating

29.06.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Ratingová agentura Czech Rating Agency (CRA) udělila Penzijnímu fondu Komerční banky (PFKB) dlouhodobý mezinárodní rating Baa a dlouhodobý lokální rating Acr. ČTK o tom dnes informovala představitelka CRA Michaela Čarnecká. PFKB tak obdržel podle mezinárodní ratingové stupnice druhé nejvyšší hodnocení, jakého může česká společnost dosáhnout.
CRA hodnotila pozitivně zejména strukturu a výkonnost portfolia fondu. Dobrým výkonům napomáhá též zázemí poskytované Komerční bankou. Naopak negativně CRA hodnotila nestabilitu celého trhu penzijního připojištění, která následně ovlivňuje kredibilitu penzijních fondů. Nestabilita systému by se však podle vyjádření CRA mohla snížit uvedením v platnost novely zákona o penzijním připojištění.
Počet účastníků PFKB se kvůli plněním po minimální tříleté pojistné době snížil k 31. březnu 1999 na 208.000 osob, což vyjadřuje podíl na trhu přesahující 12 procent. Fond je tak podle počtu klientů druhým největším penzijním fondem v ČR. Celkově od počátku existence uzavřel PFKB zhruba 325.000 smluv.
CRA uvedla, že ze struktury portfolia PFKB je patrný obezřetný přístup. Akcie nepřesahují 6,5 procenta majetku a dluhopisy s pokladničními poukázkami dosahují téměř 80 procent. Nemovitosti jsou v portfoliu zastoupeny 4,5 procenta a zbytek představují termínované vklady v bankách.
Ke konci května 1999 obhospodařoval PFKB majetek 4,9 miliardy korun. Připisovaný výnos v letech 1995 až 1997 se pohyboval v rozmezí 8,3 až 9,5 procenta, přičemž za rok 1998 fond připsal klientům výnos 9,51 procenta.
Základní jmění fondu, jehož jediným akcionářem je Komerční banka, činí 200 miliónů korun. V rezervním fondu je dalších 42,2 miliónu korun.

ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY