SR:Kabinet schválil přesun špatných úvěrů ze tří finančních ústavů

23.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Slovenská vláda včera schválila přesun klasifikovaných úvěrů v celkovém objemu přibližně sedmdesát šest miliard slovenských korun ze Všeobecné úvěrové banky (VÚB), Slovenské spořitelny (SLSP) a Investiční a rozvojové banky (IRB), a to do Konsolidační ban

Slovenská vláda včera schválila přesun klasifikovaných úvěrů v celkovém objemu přibližně sedmdesát šest miliard slovenských korun ze Všeobecné úvěrové banky (VÚB), Slovenské spořitelny (SLSP) a Investiční a rozvojové banky (IRB), a to do Konsolidační banky a Slovenské konsolidační. Novináře o tom informovala ministryně financí Brigita Schmögnerová.

Do Konsolidační banky se přesunou mimo jiné pohledávky vůči bývalým zbrojařským podnikům, zemědělským společnostem, významným podnikům v jednotlivých regionech a úvěry měst a obcí. Slovenská konsolidační získá ztrátové úvěry podniků, na které již byl vyhlášen konkurs anebo byly zrušeny.

Po přesunu špatných úvěrů zůstane v SLSP a IRB pětina klasifikovaných úvěrů a ve VÚB to bude čtyřiatřicet procent. Dalším krokem restrukturalizace bude snížení klasifikovaných úvěrů pod dvacet procent, což by se mělo uskutečnit v prvních měsících příštího roku.

Proces restrukturalizace finančních institucí byl zahájen zvyšováním základního jmění z odvodu zisku centrální banky ve výši 17,8 miliard Sk. Všeobecná úvěrová banka zvýšila základní jmění o 8,9 miliardy Sk na nynějších 12,978 miliardy korun, Slovenská spořitelna navršila základní kapitál o 4,3 miliardy Sk na současných 6,

374 miliardy korun a Slovenská pojišťovna o dvě miliardy Sk na 3,5 miliardy korun.

Restrukturalizace bankovního sektoru na Slovensku si vyžádá náklady 90 až 100 miliard korun.

Zdroj: HN z 23. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU