Významné domácí firmy, které letos postihl konkurs nebo likvidace

23.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


1

1.

LEDNA - Do likvidace vstoupila COOP banka, která byla v nucené správě od 23. dubna 1996 do 23. dubna 1998. ČNB zdůvodnila nucenou správu především ztrátou za rok 1995. V květnu 1998 přišla COOP banka o bankovní licenci.
1. ÚNORA - Konkurs na Roudnické strojírny a slévárny (ROSS) vyhlásil ústecký krajský soud. Návrh na prohlášení konkursu podalo samo představenstvo ROSS vzhledem k tomu, že se firma dostala do úpadku.

12. ÚNORA - Konkurs na majetek Un

iversal banky (UB) prohlásil Krajský soud v Ústí nad Labem. 17. prosince 1998 rozhodla odejmout UB povolení působit jako banka a 4. února 1999 definitivně rozhodla o odebrání licence. Důvodem byla nedostatečná kapitálová přiměřenost a to, že UB přes upozornění neplnila kritéria stabilizačního programu.

16. ÚNORA - Konkurs na majetek státního podniku Mototechna v likvidaci prohlásil Krajský obchodní soud v Praze. Důvodem byla předluženost společnosti.

22. ÚNORA - Krajský obchodní soud v Brně vyhlásil konkurs na majetek zkrachovalé Pojišťovny Morava. Povolení k podnikání odebralo Pojišťovně Morava ministerstvo financí již 6. května 1998. Důvodem byla ztráta, která ke konci roku 1997 přesáhla o 150 milionů korun základní jmění pojišťovny.

27. únor

a - Konkurs na majetek Chemapol Group, vedené Václavem Junkem, vyhlásil pražský krajský obchodní soud. Vyhověl tak návrhům věřitelských bank Crédit Lyonnais a ČSOB. V rámci konkursu přihlásilo 175 věřitelů pohledávky za 16,6 miliardy korun.

18. BŘEZNA - Rozhodnutím Krajského obchodního soudu v Praze byl prohlášen konkurs na majetek akciové společnosti Vít Potraviny. Věřitelé společnosti přihlásili pohledávky za 1,715 miliardy korun, z toho Česká spořitelna za 833 milionů a Komerční banka za 140 milionů k

orun.

3. KVĚTNA - Společnost Skloexport vstoupila podle výpisu z obchodního rejstříku do likvidace. Dluhy firmy dosahují téměř 350 milionů korun, přičemž největším věřitelem Skloexportu je s 260 miliony korun Živnobanka. Předsedkyně představenstva Skloexportu a bývalá herečka Regina Rázlová byla kvůli tomu vyšetřována policií a strávila nějaký čas ve vazbě.

25. KVĚTNA - Usnesením Krajského obchodního soudu v Ostravě byl prohlášen konkurs na majetek Přerovských strojíren, mateřské společnosti stejnojmenného holdingu. Návrh na konkurs loni podaly Konsolidační banka a Československá obchodní banka.

14. ČERVNA - Krajský obchodní soud v Praze prohlásil konkurs na majetek společnosti Chirana Praha, která je tradičním českým výrobcem ozařovačů, terapeutické a diagnostické lékařské elektrotechniky. Po rozpadu východních trhů se společnost dostala do ztráty a druhotné platební neschopnosti.

2. ČERVENCE - Rozhodnutím Krajského obchodního soudu v Brně byl prohlášen konkurs na majetek Pivovaru Prostějov, který se již několik let kvůli sílící konkurenci na trhu potýkal se stále nižším odbytem.
26. ČERVENCE - Vzhledem k platební neschopnosti byl vyhlášen konkurs na dceřinou společnost holdingu ČKD Praha, kterou je ČKD Energetika. Návrh na vyhlášení konkursu podala sama ČKD Energetika. Do platební neschopnosti se dostala následkem chování některých dceřiných společností ČKD, především ČKD Dopravní systémy, jež nebyly schopny platit za dodávky elektřiny. ČKD Energetika tak nemohla dostát závazkům vůči Pražské energet

ice.

27. ČERVENCE - Krajský obchodní soud v Praze prohlásil konkurs na majetek výrobce lahůdek, společnosti ZEMAN & ZEMAN. Návrh na konkurs podala sama společnost z důvodu předlužení.

9. SRPNA - Usnesením Krajského obchodního soudu v Ostravě byl prohlášen konkurs na majetek společnosti Trival, která v roce 1996 získala v privatizaci českobudějovickou slévárnu, za niž však Fondu národního majetku (FNM) nezaplatila asi 219 milionů korun. Společnost je od května v likvidaci.

30. SRPNA - Na firmu Desta-Nov

a vyhlásil Krajský soud v Ústí nad Labem konkurs. Návrh na konkurs podaly Rentiérský IF-1.IN, kterému Desta-Nova dluží 3,5 milionu korun, a 1. Privatizační investiční fond. Ten deklaroval dlužnou částku 2,6 milionu korun. Desta-Nova vznikla poté, co akcionáři původní Desty vedené dlouhá léta současným ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem letos v lednu rozhodli o zrušení firmy bez likvidace a jejím rozdělení na dvě akciové společnosti, Destu-Novu a Destu-CZ.

25. SRPNA - Krajský obchodní soud v P

raze prohlásil konkurs na majetek PSP Bohemia (PSP). PSP je dceřinou firmou Přerovských strojíren. Návrh na konkurs společnosti PSP podalo její představenstvo, protože firma měla vůči mateřské společnosti vysoké závazky a po květnovém prohlášení konkursu na Přerovské strojírny je nebyla schopna splatit.

3. ZÁŘÍ - Na majetek společnosti Prag Real Vysočany, dříve Praga, prohlásil Krajský obchodní soud v Praze konkurs. Návrh na zahájení řízení podaly Konsolidační banka a Komerční banka, které mají ve firmě pohledávky v celkové výši 576 milionů korun. 16. ZÁŘÍ - Krajský obchodní soud v Hradci Králové vyhlásil konkurs na majetek strojírenské společnosti Transporta Chrudim. Návrh na konkurs podalo začátkem května samo představenstvo firmy. "Společnost není schopna plnit své závazky a nemůže zajistit ani jejich řádné plnění v budoucnu," zdůvodnil tento krok tehdejší generální ředitel firmy Martin Sudek.

4. ŘÍJNA - Na Družstevní stavební záložnu Praha uvalil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) nucenou správu. Záložna s 2000 členy, kteří si u ní uložili na 280 milionů korun, neměla již delší dobu prostředky na výplaty splatných vkladů.

5. ŘÍJNA - Konkurs na ZPS Zlín prohlásil Krajský obchodní soud v Brně. Podle usnesení soudu jsou navrhovateli na prohlášení konkursu Raiffeisenbank Praha, TÓTH Horský hotel Pančava Makov (SR) a Moravia Banka Frýdek-Místek. V odůvodnění soudu je uvedena jako forma úpadku platební neschopnost.

13. ŘÍJNA - Usnesením Krajského soudu v Plzni byl prohlášen konkurs na majetek obchodní společnosti Škoda Ejpovice. Návrh na konkurs podali jednatelé Škody Ejpovice, která je dceřinou společností Škody Plzeň. Firma byla určena v rámci restrukturalizace Škody Plzeň k řízenému útlumu.

26. ŘÍJNA - Krajský obchodní soud v Plzni prohlásil konkurs na firmu bývalého generálního ředitele Škody Plzeň Lubomíra Soudka NERo. Ta je majitelem přibližně 23 procent akcií Škody Plzeň. Návrh na konkurs podala Konsolidační banka v naději, že s konkursním správcem, kterému budou akcie Škody Plzeň

v držení firmy NERo po prohlášení konkursu svěřeny, bude lepší dohoda o dalšímu osudu strojírenské firmy než se Soudkem.

4. LISTOPADU - Nucenou správu na 1. Družstevní záložnu Ostrava (1. DZO) uvalil ÚDDZ. Důvodem je nedostatečná likvidita záložny. 1. DZO je největší družstevní záložnou v České republice s objemem vkladů 3,46 miliardy Kč a má 25 tisíc členů.

30. LISTOPADU - ÚDDZ uvalil nucenou správu na Živnostenské Spořitelní a Úvěrní družstvo Praha (ŽSÚD). Důvodem jsou přetrvávající nedostatečné pohotové rezervy volných peněz k okamžité výplatě vkladů.

8. PROSINCE - Krajský obchodní soud v Ostravě prohlásil konkurs na Moravia Banku (MB). Již 2. září vyřadila MB ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči MB správní řízení o odnětí povolení působit jako banka, a to z důvodu přetrvávání závažných nedostatků v činnosti peněžního ústavu. Bankovní rada pak 4. listopadu odejmula MB povolení působit jako banka, které nabylo účinnosti 9. lis

topadu.

Zdroj: LN z 23. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU