Nejvýznamnější události české ekonomiky za rok 1999 podle Lidových novin

27.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


LEDEN Vláda ČSSD vyměnila celé vedení Unipetrolu. Soud prohlásil konkurs na další chemický gigant Chemapol Group. Státní rozpočet České republiky se na začátku roku řídil podle tzv. rozpočtového provizoria.

ÚNOR Ze své funkce byl odvolán generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek. Místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík odmítl plán na záchranu tuzemských průmyslových podniků, vypracovaný jeho vládním kolegou ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem. Došlo ke znehodnocení české koruny proti hlavním světovým měnám.

BŘEZEN Český statistický úřad zveřejnil výsledky vývoje hrubého národního produktu za poslední čtvrtletí roku 1998. Česká ekonomika se propadla o 4,1 %. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil fúzi Radegastu a Plzeňského Prazdroje. Česká vláda zavedla cla na dovoz cukru.

DUBEN Mezinárodní měnový fond varoval českou vládu před rostoucími schodky státního rozpočtu. Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr prohlásil, že RVHP nemělo být zrušeno, ale jen modernizováno. Vláda přijala kompromis na revitalizaci českých podniků, který je kompilátem Mertlíkova a Grégrova návrhu.

KVĚTEN Vláda schválila novelu zákona, která zpřísní vydávání živnostenských oprávnění. Vláda schválila zvýšení základního jmění Komerční banky o 9,5 miliardy korun. Vláda rozhodla o prodeji Československé obchodní banky belgické bance KBC za více než 40 miliard korun.

ČERVEN Zveřejněny výsledky hospodářského vývoje ČR v 1. čtvrtletí letošního roku. Hrubý národní produkt se propadl o 4,5 procenta. V souvislosti s dioxinovou aférou v Belgii se začaly stahovat belgické potraviny i z pultů českých prodejen. Senát schválil soubor daňových novel, snížily se daně podnikům a vyšším příjmovým skupinám.

ČERVENEC Zvýšily se nájmy v bytech s regulovaným nájemným, maximálně však o 9, 3 procenta. Vláda odsouhlasila vyvedení úvěrů v nominální hodnotě 23,1 miliardy korun z Komerční banky do státní Konsolidační banky. Novým ministrem financí se stal Pavel Mertlík, který nahradil Iva Svobodu. Schválen zákon o povinném ručení, kterým ztratila svůj monopol Česká pojišťovna.

SRPEN Zveřejněním inzerátu ve Financial Times a Hospodářských novinách začala privatizace Komerční banky. Hotel Inter.Continental byl prodán za tři miliardy korun.

ZÁŘÍ Vítězem tendru na třetího operátora mobilních telefonů se stala společnost Český Mobil. Česká národní banka zahájila správní řízení o odebrání licence Moravia Bance. Nomura oznámila svůj záměr prodat Investiční a Poštovní banku a pivovary Plzeňský Prazdroj a Radegast. ČSÚ oznámil výsledky o vývoji hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí, který vzrostl o 0,3 procenta.

ŘÍJEN Český Fond národního majetku se dohodl na výměně akcií Komerční banky a Všeobecné úvěrové banky se slovenským Fondem národního majetku. Většině zaměstnanců se od října zvýšily nemocenské dávky. Nomura prodala pivovary Plzeňský Prazdroj a Radegast jihoafrické pivovarnické společnosti South African Breweries. Poslanci smetli vládní návrh státního rozpočtu na příští rok, ČR tak opět hrozí rozpočtové provizorium.

LISTOPAD Moravia Banka přišla definitivně o svou licenci. Na největší kampeličku v zemi 1. Družstevní záložnu Ostrava byla uvalena nucená správa. Problémy s činností pak mělo několik dalších družstevních záložen. Vláda rozhodla, že pomůže ztrátové České spořitelně, aby ji bylo možné lépe privatizovat. Konsolidační banka od spořitelny odkoupí ztrátové a pochybné pohledávky v hodnotě 33,3 miliardy korun. Elektrárny Opatovice nabouraly monopol společnosti ČEZ a začaly svou produkci nabízet Východočeské energetice. Česká spořitelna prohlásila, že na konci roku očekává ztrátu ve výši 7,5 miliardy korun. Schodek státního rozpočtu České republiky se ke konci měsíce prohloubil na téměř 11 miliard korun. V loňském listopadu končil státní rozpočet dvoumiliardovým přebytkem.

PROSINEC Poslanecká sněmovna zamítla i druhou vládní verzi státního rozpočtu na rok 2000. Rozpočtové provizorium na začátku příštího roku se pro Českou republiku stane faktem. Krajský obchodní soud v Ostravě vyhlásil konkurs na Moravia Banku, která rozhodnutím ČNB přišla o licenci. Milan Černý údajně ze zdravotních důvodů rezignoval na funkci předsedy představenstva a generálního ředitele elektrárenské společnosti ČEZ. Investiční a Poštovní banka spolu s japonským finančním domem Nomura nečekaně oznámily záměr koupit státní podíl v České spořitelně.

Zdroj: Lidové noviny

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU