Peníze? Ještě, že je máme

04.05.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Už vám někdo řekl, že myslíte jen na peníze? Asi vám chtěl naznačit, že ani rukou nepohnete, aniž by se vám to nějak nevyplatilo. A je to s vámi tedy dobré, nebo špatné?

V tomto kontextu je nutné si připomenout, proč peníze vznikly a jaké by to bylo bez nich. Peníze zde totiž nejsou odjakživa a nejspíš patří k nejlepším vynálezům, co člověk vymyslel. Proč jsou dobrým vynálezem? Jejich funkce se totiž za celou historii nezměnila. Jen měly ve svých dějinách různou podobu, třeba buvolích kůži, mincí z cenných kovů až po dnešní bankovky, platební karty a elektronické převody financí.

Peněženka kolem krku

Peníze vznikly z přebytků. Když jste měl něčeho víc, rozhlížel jste se, jestli se za to nedá pořídit právě to, co doma nemáte. Směňovalo se, něco za něco. Jenže to nestačilo a krom toho si člověk nebyl jist, jestli dostal za tu medvědi kůži opravdu dost, když si odnesl třeba hromadu nasoleného masa. Ve společenstvích lidí také platily nějaké zákony a bylo třeba se vykoupit z trestu, zaplatit nějakou formu daně, zaplatit za nevěstu. A když jsme u žen, ty se chtěly zdobit a to také není gratis, jak víme. A tak všechny národy nějakou formu peněz zavedly, výjimkou snad byly jen jihoameričtí Inkové. Před mincemi a bankovkami se platilo tím, co mělo nějakou všeobecně uznávanou hodnotu – jantar, slonovina, sůl, ale i alkohol. Číňané začali kolem roku 1000 před naším letopočtem vyrábět a používat napodobeniny mušlí z mědi a bronzu. Měly uprostřed dírku, kterou se provlékl provázek – to byla první peněženka, a umístěna na krku upozorňovala, že majitel není špatná partie. V Evropě na něco podobného přišli až o pět set let později.

Jeleni a moneta

A opět v Číně byl dopátrán nejpravděpodobnější původ bankovek. Před rokem 100 před n. l. Číňané používali jako platidlo kousky bílé kůže, které byly velké jako dlaň. Před úplným vybitím bílé jeleny, z jejichž kůže byly nařezány, zachránil nápad na něco vizuálně podobného, ale vyrobeného z papíru. A první bankovky byly na světě. Do 15. století našeho letopočtu se tato forma, kterou známe dodnes, velmi rozšířila.

Význam slova peníze v různých jazycích také naznačuje, čím se kde platilo dříve. České slovo peníze pochází z výrazu plátno, protože jím právě staří Slované platili. Anglické salary (plat) má svůj původ v soli, tedy salt. Slovo capital má svůj základ ve slovech chattels a cattle (dobytek). Stejně tak anglické pecuniary (finanční) vzniklo z latinského pecus (dobytek). No a nesmíme zapomenout na money. Slovo má opět původ v latině – moneta znamená peníze. Říkalo se jim tak proto, že v chrámu bohyně Juno Monety se razily první mince.

Bez peněz

Svět bez peněz by asi nebyl možný, nebo alespoň hodně složitý. Plní třeba funkci zúčtovací jednotky, což je např. schopnost peněz ocenit výrobky a služby a hlavně jejich převod vůči jinému zboží a službám. Vyjadřují tak jejich hodnotový vztah. Ceníky by ve světě bez peněz byly sáhodlouhé a asi hodně nepřesné. A jak bychom třeba vyjádřili nějakou slevu, akci nebo platební výhodu?

Peníze také plní funkci uchovatele hodnot. Měsíční výplatu nebo honorář hned neutratíme, snažíme se s penězi vyjít do další výplaty, v lepším případě i něco ušetříme. A k tomu všemu ještě peníze patří účetnímu systému celé lidské společnosti. Suma, kterou máme na kontě, nám říká, že jsme za ni vykonali nějakou práci právě v této hodnotě. Je to pořád lepší, a hlavně přesnější, než mít doma složeno v koutě deset kůží z medvěda, za které mi mlékař nedá vejce, protože právě kůže tolik nepotřebuje. Po bankovce sáhne vždy, jsou-li vejce na prodej. A kdyby se jen zapisovalo, kdo komu kolik dluží za práci a služby, jistě by to také šlo, ale chtělo by to od všech zúčastněných značnou velkorysost. A stejně by docházelo k nerovnostem a hádkám plynoucím z neujasněných hodnot jednotlivých prací a služeb, a nějaké univerzální platidlo by se prostě muselo zavést. Jinak by mezi lidmi nebyla možná spolupráce, jen ztěží by se zachovávalo právo a na demokracii úplně zapomeňte.

Každý na ně myslí

Ale abychom se vrátili k otázce v úvodu článku. Nemyslet na peníze si opravdu může dovolit jen málokdo. I ti nejbohatší je mají zpravidla velmi dobře zajištěny a dávají si pozor, aby se jim „nerozkutálely“. Bezhlavě rozhazovat totiž umí každý, ale na jejich zhodnocení už musíte hlavu použít. Bez peněz by se mohli obejít jen otrokáři, kteří své otroky k práci přinutili. A to snad už má lidstvo šťastně za sebou

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU