Jak dlouho trvá mateřská dovolená ve zbytku světa?

30.05.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Plánujete se stěhovat do zahraničí a rádi byste získali přehled o tom, jak v cizině probíhá mateřská dovolená? Anebo jen nadáváte na český sociální systém a myslíte si, že kdekoliv jinde se mají novopečené maminky lépe? Nebuďte si tak jistí. V ČR na tom opravdu nejsme špatně.

28 týdnů placeného volna, které české maminky stráví doma s novorozeným miminkem. U vícerčat pak 37 týdnů, na což rovnou navazuje rodičovský příspěvek. To je peněžitá pomoc v mateřství u nás v Česku. Podmínkou pro uznání nároku je u těhotných zaměstnankyň i podnikatelek splnění zákonem stanovené účasti na nemocenském pojištění. V tomhle případě 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech.

Redukční hranice dávek v mateřství

Na mateřskou se nastupuje 6 – 8 týdnů před termínem porodu. Výše peněžité pomoci se následně počítá z denního vyměřovacího základu, ze kterého tvoří 70 %. Ty ale navíc ještě podléhají redukčním hranicím:

  • První redukční hranice: do 1000 Kč 100 %
  • Druhá redukční hranice: do 1499 Kč 60 %
  • Třetí redukční hranice: do 2889 Kč 30 %
  • Nad třetí redukční hranici: nepřihlíží se

Mateřská dovolena ve světě - délka, dávky, náhrada mzdy

zdroj: Shutterstock

Příklad: Žena měla během posledních 12 kalendářních měsíců hrubý měsíční výdělek 25 000 Kč. Její denní peněžitá pomoc v mateřství bude činit 576 Kč, tj. 17 280 Kč měsíčně. Pokud si chcete i vy vypočítat, kolik dostanete, využijte kalkulačku mateřské, která výpočet provede za vás.

Jak dlouho trvá mateřská v Německu, Rakousku, Polsku a na Slovensku?

  • Německo – tzv. Mutterschaftsgeld začíná 6 týdnů před porodem a končí 8. týden po něm. Výpočet je závislý na posledních 13 platech. Maximální denní výplata dávky činí 13 EUR. Zbytek je povinen doplatit zaměstnavatel. (zdroj: stehovani-zahranici.cz)
  • Polsko – trvá 20 – 37 týdnů, což závisí především na počtu narozených dětí. Náhrada mzdy odpovídá 100 % vyměřovacího základu.
  • Rakousko – rakouské matky jsou doma 8 týdnů před porodem a 8 týdnů po něm. Během této doby jim náleží 100 % vyměřovacího základu, který je počítán z průměrného čistého měsíčního výdělku za poslední 3 měsíce.
  • Slovenskomateřská zde začíná 6 týdnů před porodem a končí 28. týden po něm. Může být ale i delší, tj. u osamělých matek 37 týdnů, po porodu vícerčat až 43 týdnů. Mateřskou navíc může čerpat i otec dítěte. Náhradní mzda zde činí 75 % vyměřovacího základu.

Jak dlouho jsou maminky s dětmi doma ve Skandinávii?

Skandinávské země jsou pověstné jedním z nejkvalitnějších školských a sociálních systémů na světě. Výjimkou tedy nebude ani tamější peněžitá pomoc v mateřství. Ve Švédsku lze mateřskou čerpat kdykoliv, dokud dítě nedovrší 8 let věku. Výše dávky je pak závislá na délce pobírání. Během 56 týdnu matky dostávají 80 % vyměřovacího základu, zbylých 13 týdnů poté zákonem stanovenou částku.

Ve Finsku je mateřský příspěvek vyplácen po dobu 105 dní. 56 dnů maminky pobírají 90 % z vyměřovacího základu, zbylých 49 dní pak 70 %, v případě vysokého vyměřovacího základu 25 – 40 % u vyšších výdělků. Tato země je navíc také známá pod pojmem ,,novorozenci v krabicích.“ Finské matky mají totiž možnost vybrat si ze dvou typů sociální pomoci. Prvním je jednorázová částka, která činí 140 EUR. Druhou a podstatně využívanější možností je veliká kartónová krabice, která je plná kompletní výbavičky pro miminko. Krabice po porodu novorozenci slouží i jako první postýlka.

Mateřská dovolena ve světě - délka, dávky, náhrada mzdy

zdroj: Shutterstock

Důležité je navíc zmínit, že ve skandinávských zemích je kladen důraz i na to, aby byl nějakou dobu s dítětem doma i otec.

Peněžitá pomoc v mateřství ve Velké Británii

V Anglii, Skotsku a Severním Irsku mají matky nárok na 280 dnů mateřské dovolené. Během prvních 6 týdnů pobírají poměrně slušnou náhradu mzdy, tj. 90 % z vyměřovacího základu. Po uplynutí období se automaticky přechází na jasně dané sazby, které stanovil stát. Ty jsou však oproti původní výplatě hodně nízké, a proto se mnoho novopečených maminek vrací zpět do zaměstnání.

Sociální systém v USA?

Jestliže jste si před přečtením našeho článku mysleli, že má Česká republika špatnou peněžitou pomoc v mateřství, pak sami musíte minimálně teď uznat, jak moc jste se zmýlili. V poměru ke zbytku světa jsme totiž lepší průměr. Mnohem hůře než my jsou na tom např. jindy moderní a pokrokové Spojené státy.

Plno budoucích maminek v USA jezdí z práce přímo na porodní sál. Mateřská zde začíná až narozením potomka a trvá pouze 12 týdnů, a to navíc neplaceného volna, což je standart, který vytvořil stát. Zbytek závisí na firmách a zaměstnavatelích. Ty mohou matkám pobyt doma prodloužit, popř. i určitou část z něj proplatit, což je ale luxus, o kterém si většina tamějších žen může nechat zdát.

Dalšími státy, kde něco jako placená mateřská dovolená v podstatě neexistuje, jsou např. Nová Guineia nebo Surinama.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: DANĚ