Plzeň by mohla mít do pěti let moderní novou čtvrť u centra

19.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 19. června (ČTK) - Plzeň by mohla mít do čtyř až pěti let novou čtvrť poblíž centra za 2,5 miliardy korun. Pražská developerská firma Ameside tam chce na třech hektarech po zbouraném domu kultury a na místě obchodního domu Prior vybudovat obchody, byty a kanceláře, rozdělené dvěma pěšími bulváry se zelení. Návrhy už představil a dále konzultuje s útvarem koncepce a rozvoje města tak, aby byly v souladu s nedávno schválenou územní studií lokality vymezené Americkou a Sirkovou ulicí a Denisovým nábřežím. Ameside dnes představila návrhy novinářům a po prázdninách je ukáže Plzeňanům na veřejném projednávání. ČTK to řekl zástupce firmy Tomáš Jícha. Stavba by podle něj mohla začít za dva tři roky.

\"Máme šanci vytvořit něco ojedinělého. Území dnes není průchodné, je tam málo života a Americká, jedna z nejvýznamnějších ulic v Plzni, chřadne a ztrácí význam. Chceme, aby z ní byla honosnější třída a aby oblast žila 24 hodin po celý rok,\" uvedl Jícha. Podle architekta Filipa Pokorného ze studia Chapman Taylor je tříhektarové volné území určené k zástavbě ve velkých českých městech unikátní. \"Dnes je to uzavřený areál. Chceme tam vytvořit několik veřejných prostranství a dvě nové ulice,\" řekl. Kratší ulice U Lázní povede na Americkou, druhá bude napříč od lávky přes Radbuzu. Vzniknou mají náměstíčka, sochy, vodní prvky, mobiliář a hodně zeleně. Budou propojené s poliklinikou. \"Žádný superblok neplánujeme, půjde o drobnou blokovou zástavbu (osm bloků v souladu s územní studií),\" řekl. Developer by se chtěl s městem dohodnout na oživení a správě podchodu k nádraží a k budovanému terminálu Šumavská.

\"Poměr bloků ke stávajícím objektům bude velmi úměrný, nepůjde o ploché objekty. Domy budou mát různé rastrové fasády,\" řekl Milan Mlada ze studia AGE project. Na nároží Americká-Denisovo má vzniknout bytový dům.

Developer, jehož projekt by měla financovat Raiffeisenbank, plánuje vložit do stavby zhruba 2,5 miliardy korun. Stejnou sumu chtěl před osmi lety utratit Amádeus Real, jehož dceřiná firma Ameside nyní připravuje nový projekt, který se podle Jíchy nedá srovnat s původním. \"To byla jedna budova na části území. Ameside má i díky loňské koupi Prioru území podstatně větší, staví více budov s více funkcemi, a odlišuje se hlavně veřejnými prostranstvím,\" řekl.

Stavbu Amádea odmítlo v lednu 2013 referendum, investor poté po neshodě s radnicí od od projektu odstoupil. V lednu 2015 zažaloval město o náhradu škody ve výši 1,85 miliardy Kč za zmařenou investici. Spor je nyní u Nejvyššího soudu a čeká se na rozhodnutí. Podle informací ČTK už obě strany začaly vyjednávat o mimosoudním vyrovnání. \"Je jasné, že pro Amádeus bude složitější žádat o nějaké náhrady v okamžiku, kdy se tam něco postaví,\" řekl dnes ČTK Jícha.

Podle něj chce Ameside za dva tři roky začít stavět. Pokorný uvedl, že se bude budovat vše najednou, což se dá stihnout za dva roky. \"V řádech měsíců chceme požádat o EIA (posudek vlivu stavby na životní prostředí) a myslíme si, že bychom mohli v první polovině příštího roku žádat o územní rozhodnutí,\" uvedl Jícha. Veškeré parametry stavby bude podle něj Ameside konzultovat s městským útvarem koncepce a rozvoje.

Lokalitu zatím hyzdí bývalé městské lázně, které vlastní italský podnikatel. \"Nejednáme aktivně o jejich nákupu,\" řekl Jícha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK