Nechodíte na preventivní prohlídky? Pojišťovna vám může udělit pokutu

18.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Víte, že byste se měli co nejdříve podrobit preventivní prohlídce, ale už teď máte jasno v tom, že se vlastně vůbec nedostavíte? I když je to otrava, děláte chybu. Za nedocházení vám hrozí pokuta. Kolik vás to tedy bude stát?

O nutnosti docházet na pravidelné zdravotní prohlídky hovoří Zákon o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997, přesněji pak § 12 a § 44. Prohlídky jsou tak povinné především z důvodu prevence a možnosti zachytit vážnou nemoc předtím, než se stane nebezpečnější a pojištěnce začne ohrožovat na životě.

Jak často chodit na preventivní vyšetření k lékaři?

Základní prohlídku hradí pojišťovna. Oddělení, na která by se mělo docházet pravidelně, jsou pak tato:

  • Praktický lékař – prohlídka 1x za 2 roky
  • Gynekologie – prohlídka 1x za rok
  • Stomatologie – 2x za rok (v těhotenství až 2x za 9 měsíců)

Pokud máte zdravotní potíže specifického rázu, jako je např. krátkozrakost anebo problémy se srdcem, měli byste pravidelně navštěvovat i ta oddělení, kde se dlouhodobě léčíte. V tomto případě tedy oční a kardiologii.

Dobré je navíc vědět, že od určitého věku máte nárok i na další preventivní vyšetření, které bude uhrazeno ze zdravotního pojištění. Např. osoby starší 40 let by měly jednou ročně absolvovat EKG. Ženy od 45 let pak minimálně 1x za 2 roky mamografický screening.

Pokuta za nedostavení se na preventivní prohlídku 2018

Zdroj: Shutterstock

Nechodím na preventivní prohlídky. Dostanu pokutu?

Ano, možné to skutečně je. Stane se tak především tehdy, pokud se vám to stane vícekrát. Pokuta se podle zmíněného paragrafu 44 může vyšplhat až do výše 500 Kč. Ukládá ji nikoliv lékař, ale zdravotní pojišťovna. Pokutu do výše 5000 Kč pak můžete dostat v případě, že se u lékaře prokážete zdravotním průkazem pojišťovny, u které ale pojištění nejste.

Jak najít praktického lékaře?

Volali jste několika lékařům a žádný vás nechce přijmout? Pomoci vám musí vaše pojišťovna. „Pojišťovny musejí svým pacientům ze zákona zajistit praktického lékaře do dojezdové vzdálenosti 35 minut od místa bydliště. Pokud tak pojištěnec má problém najít praktického lékaře svépomocí, je nejvhodnější zajít osobně na pobočku zdravotní pojišťovny, pracovníci by mu měli být nápomocni,“ komentuje Vojtěch Šmarda ze společnosti Senior Safe.

Stejná pravidla platí též v případě hledání nového zubaře. Seznam stomatologů, kteří registrují nové pacienty, má na svých stránkách Česká stomatologická komora i VZP. V případě, že vás vybraný lékař odmítne registrovat, vyžádejte si písemné zdůvodnění tohoto odmítnutí a následně se obraťte na pojišťovnu. Ta by měla zjednat nápravu a vhodného zubaře či praktického lékaře vám pomoci najít.

Na pomoc pojišťovny se mohou obrátit i pacienti, kteří shánějí odborné lékaře. Zde je dojezdová doba ovšem delší. Na chirurgii či neurologii se pacient musí ze zákona dostat do 60 minut, na alergologii nebo endokrinologii je dojezdová doba hodinu a půl. Pokutu lze uložit do jednoho roku ode dne, kdy pojišťovna zjistila nesplnění nebo porušení povinnosti.

Kdo musí pravidelně chodit na pracovnělékařské prohlídky?

Plno lidí absolvovalo běžnou vstupní prohlídku do nového zaměstnání. Důležité je zmínit, že rozlišujeme hned 4 kategorie práce, které jsou rozděleny na základě rizika úrazu a ohrožení zdraví. Čím vyšší je zde možnost úrazu nebo jiného ohrožení zdraví, tím častěji se u zaměstnanců musí provádět pracovnělékařské prohlídky. Dalším faktorem je zde i věk zaměstnance. Pracovníci starší 50 let se prohlídkám musejí podrobit častěji.

  1. kategorie

1x za 6 let (do 49 let)

1x za 4 roky (od 50 let)

  1. kategorie

1x za 4 roky (do 49 let)

1x za 2 roky (od 50 let)

  1. kategorie

1x za 2 roky

  1. kategorie

1x za rok

 

Pokud to vaše zaměstnání vyžaduje, preventivním lékařským kontrolám se musíte podrobit a zaměstnavatel je povinen vám je zajistit. Nezajištění vstupní prohlídky může zaměstnavatele vyjít až na 300 000 Kč. Jestliže pak nedojde k zařízení lékařského vyšetření pro osoby, které pracují převážně v noci, pokuta od pracovního inspektorátu se může vyšplhat až do výše 1 000 000 Kč, v případě mladistvých do půl milionu.

Pokud by pak pokutu měl vyměřit Orgán ochrany veřejného zdraví, sankce se může vyšplhat až do výše 2 000 000 Kč.

Zdroj: Senior Safe

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel