Slovensko sníží sazbu daně z příjmů menším firmám a živnostníkům

18.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 18. září (zpravodaj ČTK) - Slovensko od příštího roku sníží sazbu daně z příjmů menším firmám a živnostníkům na 15 procent. Rozhodl o tom dnes parlament v rámci sociálního balíčku, který připravily koaliční strany před nadcházejícími parlamentními volbami. Opatření přicházejí v době zpomalování hospodářského růstu a očekávaného nesplnění cíle vlády dosáhnout letos vyrovnaného rozpočtu veřejných financí.

Sazba daně z příjmů klesne firmám, živnostníkům a obdobným podnikatelům v případě, že jejich roční příjmy nepřevyšují 100.000 eur (2,6 milionu Kč).

V současnosti podniky na Slovensku platí ze zisku daň 21 procent, na fyzické osoby se v závislosti na výši jejich daňového základu vztahuje sazba daně 19 a 25 procent.

Zmíněné snížení sazby daně z příjmů prosadila koaliční Slovenská národní strana, která původně navrhovala pokles zdaňování zisků všech firem na 15 procent. Plošné snížení firemní daně ze zisku by podle nezávislé rozpočtové rady ale zhoršilo hospodaření státu v přepočtu o 0,8 procenta výkony ekonomiky, což by v příštím roce bylo o částku 807 milionů eur (20,9 miliardy Kč).

Takzvaný sociální balíček připravily koaliční strany před volbami plánovanými na konec února příštího roku. Různá opatření v daňové či sociální oblasti ovlivní hospodaření státu i samospráv. Rozpočtová rada, analytici, ale i mezinárodní instituce již upozornily, že Slovensko nesplní cíl hospodařit v letošním roce poprvé ve své novodobé historii bez deficitu veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK