Slovensko snížilo výhled růstu domácí ekonomiky,nedodrží rozpočet

19.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. září (zpravodaj ČTK) - Slovenské ministerstvo financí snížilo výhled růstu domácí ekonomiky na tento i příští dva roky. Změnu v nejnovější prognóze zdůvodnilo hlavně oslabením exportu kvůli vývoji v eurozóně, jejímž členem je i Slovensko. Ministr financí Ladislav Kamenický novinářům také řekl, že země letos nedosáhne svůj cíl poprvé hospodařit bez deficitu veřejných financí.

Pro letošní i příští rok ekonomové slovenského ministerstva financí zhoršili prognózu růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska shodně o 1,1 procentního bodu, a to na 2,4 procenta resp. 2,3 procenta. Pro rok 2021 úřad očekává tempo růstu HDP 2,8 procenta oproti dosavadním 3,2 procenta. Výhled vývoje slovenské ekonomiky zhoršilo ministerstvo i v předchozí prognóze v červnu.

\"Na jedné straně je zde zpomalující německá ekonomika, která má obrovský vliv na naše hospodářství. Je zde ochlazení v průmyslu,\" řekl Kamenický. Dodal, že dalším rizikem je případné vystoupení Británie z EU bez dohody.

Podle Kamenického, který se ministrem financí stal letos v květnu po odchodu svého předchůdce Petera Kažimíra do čela slovenské centrální banky, Slovensko letos nedodrží plán hospodařit bez schodku veřejných financí.

\"Vyrovnaný rozpočet tento rok nebude. Cíle nesplníme. Hospodaření skončí v minusu,\" uvedl Kamenický. Bližší odhad vývoje hospodaření státu neuvedl.

Mezinárodní instituce i nezávislá slovenská rozpočtová rada již dříve upozornily, že koaliční kabinet své rozpočtové cíle letos nenaplní. Rozpočtová rada to zdůvodnila hlavně špatným odhadem nedaňových příjmů, mezi které patří například výnos z dividend.

V příštím roce hospodaření Slovenska poznamená takzvaný sociální balíček v celkové hodnotě několika set milionů eur, který necelý půl rok před parlamentními volbami prosadily ve sněmovně vládní strany. Opatření zahrnují snížení sazby daně z příjmů pro malé firmy a živnostníky, nižší sazbu daně z přidané hodnoty na další potraviny, dále zvýšení částky, z níž fyzické osoby neplatí daň z příjmů, jakož i výrazné navýšení rodičovského příspěvku.

Slovenská ekonomika ve druhém letošním čtvrtletí výrazně zpomalila tempo ekonomického růstu, a to na dvě procenta ze 3,7 procenta v prvním kvartálu.

Podle prognózy by se míra nezaměstnanosti ze stávajících historických minim pod hranicí šesti procent již neměla dále výrazněji snižovat. Prognóza také počítá pro příští roky se zpomalením tempa růstu mezd na zhruba pět procent ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK