5 nejčastějších otázek k odpočtům úroků z hypotéky a stavebního spoření

12.03.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Termín pro podání daňového přiznání se rychle blíží, proto jsme se pro vás rozhodli shrnout to nejdůležitější, co je potřeba k tomu, abyste si mohli odečíst zaplacené úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření od základu daně.

1. Za co si můžu odčítat?

Možnost odpočtu úroků od základu daně se vztahuje k úvěrům ze stavebního spoření nebo hypotečním úvěrům poskytnutým bankou. Nevztahuje se tedy na hypotéky od nebankovních institucí.

Podmínkou je použití úvěru na řešení bytových potřeb. Zde proto dejte pozor na tzv. americké hypotéky, které sice naplňují podstatu hypotečního úvěru, ale finanční úřad bude chtít s velkou pravděpodobností doložit, za co jste peníze utratili. V případě tzv. „amerik“ si rozmyslete, zda vám výhoda nedokládání účelu při sjednávání úvěru vyváží komplikace související s prokazováním účelovosti užití prostředků na finančním úřadu.

Úroky je kromě toho možné odečítat i z úvěru na koupi pozemku, za předpokladu, že na pozemku bude zahájena do 4 let výstavba bytového nebo rodinného domu.

Odečet zaplacených úroků u hypotéky a stavebního spoření

Zdroj: Shutterstock

2. Kdo si může odčítat?

V případě úvěrů na pořízení bydlení platí, že osoba uplatňující daňový odpočet z úvěru musí danou nemovitost vlastnit a užívat ke svému trvalému bydlení, nebo bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů. Pro uplatnění úroků z úvěru nemusí mít poplatník nutně v domě či bytu nahlášené trvalé bydliště.

V případě ostatních účelů není podmínkou vlastnictví nemovitosti, ale stále platí podmínka trvalého bydlení. Úroky z úvěru na rekonstrukci si může odečítat i nájemník, pokud úvěr posloužil k opravě či rekonstrukci bytu či domu, v kterém bydlí. Vždy však platí, že osoba uplatňující daňový odpočet musí být uvedena na úvěrové smlouvě jako přímý účastník. Nestačí, že úvěr pouze splácí.

3. Kolik si můžu odčítat?

Po splnění podmínek odečitatelnosti lze ze základu daně z příjmů odečíst sumu úroků až do výše 300 000 Kč ročně. Účastníků na úvěrové smlouvě může být více. V takovém případě může daňový odpočet uplatnit buď jeden, nebo všichni rovným dílem.

4. Jak zjistím výši zaplacených úroků?

Vyčíslení celkové sumy zaplacených úroků ve většině případů zasílají banky svým klientům automaticky a bezplatně na přelomu roku. Pokud jste výpis z jakéhokoliv důvodu neobdrželi, kontaktujte svou banku nebo hypotečního makléře.

 

5. Jak si úroky odečíst?

Odpočtu od základu daně mohou využít zaměstnanci i osoby samostatně výdělečně činné. Odpočet úroků z hypotéky anebo úvěru ze stavebního spoření se provádí vždy na konci zdaňovacího období v rámci daňového přiznání (OSVČ) nebo zúčtování daně (zaměstnanci), ke kterým přiložíte vyčíslení výše zaplacených úroků zasílané bankou a kopii alespoň první strany úvěrové smlouvy.

V případě, že odpočet uplatňujete poprvé a vztahuje se k úvěru na pořízení nemovitosti, doporučujeme přiložit i výpis z katastru potvrzující vaše vlastnictví. OSVČ podává daňové přiznání na finanční úřad, zaměstnanec podklady předá mzdové účtárně.

Podmínky odpočtu úroků od základu daně upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Zdroj: Golem Finance


Čtěte také:

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ