Nouzový stav a omezení volného pohybu osob: Co potřebujete vědět?

17.03.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vláda v neděli zavedla celostátní karanténu, která spočívá v omezení volného pohybu osob. Co bychom měli dodržovat a brát na vědomí?

Usnesení Vlády České republiky ze dne 15. března 2020 spočívá v zákazu volného pohybu osob. Tento počin má vést k omezení šíření nového koronaviru, neboť počet nakažených každý den stoupá.

Otázky a odpovědi k zákazu pohybu osob:

Jak dlouho bude trvat zákaz volného pohybu?

Zákaz volného pohybu započal 16. března 2020 v 0:00 a bude končit v úterý 24. března v 6:00. Vláda případně může nařídit jeho prodloužení. Omezení některých provozoven a zavření obchodů přitom započalo již minulý týden.

V čem spočívá zákaz volného pohybu?

Zákaz spočívá v tom, že by měli být občané ČR co nejvíce doma. Umožněny jsou však i v době zákazu volného pohybu cesty do zaměstnání a ze zaměstnání a podnikání. Nikdo vám také nezakáže jít si nakoupit potraviny, drogerii, léky nebo krmivo či potřeby pro zvířata. Můžete také do banky, na poštu, na úřad, na veterinu, do zdravotnického zařízení anebo zařízení sociálních služeb a zajistit si pohonné hmoty, pokud je to nezbytně nutné.

Cestu můžete uskutečnit i za rodinou, blízkými nebo jinou osobu (sousedská výpomoc, dobrovolnictví) anebo k zajištění jejich potřeb (nákupu, doprovodu k lékaři apod.) také za předpokladu, že je to nezbytně nutné. Dopravit se také můžete i na pohřeb. K zajištění tohoto pohybu je umožněno cestování MHD.

Pohyb se má omezit zejména na veřejně dostupných místech. Držet byste se měli hlavně blízkosti bydliště a nebýt v kontaktu s ostatními osobami déle než na dobu nezbytně nutnou.

Zákaz volného pohybu osob: co nesmí, podmínky

Zdroj: Shutterstock

Zákaz volného pohybu a procházka v přírodě

Osobám žijícím na území ČR je pohyb v přírodě nebo parku povolen. Podmínkou však je, že nebude docházet k jejich shlukování. Umožněno je samozřejmě i vyvenčit psa, ideálně však jen po dobu, kdy je to skutečně potřeba. Uvažujte navíc, zda je opravdu nutné, abyste se vydali na delší procházku do parku nebo do přírody. Mnoho lidí zůstalo doma a je opravdu velké riziko, že jít se projít do přírody napadne téměř každého.

Jak by se měl zachovat zaměstnavatel?

Zaměstnavatel by měl zaměstnancům umožnit, aby práci v nejvyšší míře mohli vykonávat z domu, pokud je to tedy možné. Podle nařízení vlády by měl být podporován home office, dovolené a náhradní placená volna, popř. jiné nástroje uvedené v kolektivní smlouvě. Měl by se také omezit výkon prací, které nejsou významné pro zachování činnosti zaměstnavatele.

U osob, které pracují ve službách, jenž v nouzovém stavu a zákazu volného pohybu fungují, by měl být omezen přímý kontakt se zákazníky. Provozovatelé veřejných služeb, jako jsou pošty, obchody, lékárny apod., by měli zvýšit hygienická opatření, zajistit dezinfekci a vytvořit podmínky, na základě kterých je možné dodržovat mezi osobami odstup alespoň 2 metry.

TIP: Koronavirus a práce: ošetřovné, karanténa a nemocenská

 

Bude dodržování zákazu někdo kontrolovat?

Osoby nikdo kontrolovat nebude. Vláda nestanovila ani žádné sankce, které by s porušením volného pohybu nějak souvisely. Odpovědnost je na každém z nás. Přesto však za porušení individuální karantény hrozí pokuta 3 000 000 Kč. Šíření koronaviru je pak trestný čin.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel