Izolačka včera prošla poslaneckou sněmovnou. Příspěvek v karanténě až 370 Kč míří do senátu

03.03.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Zvýšená nemocenská na 100 % z původních 60 % nakonec neprošla. Místo toho sněmovna opět schválila původní návrh Jany Maláčové. Pokud projde celým legislativním procesem, lidé v karanténě dostanou za každý den až 370 Kč navíc.

Tzv. izolačka je nový příspěvek, který budou čerpat zaměstnanci, kteří museli z důvodu styku s pozitivně testovaným do nařízené karantény anebo kvůli nákaze rovnou do izolace. Částka má kompenzovat snížený příjem během dní, kdy daná osoba nemůže z důvodu karantény nebo neschopenky v rámci izolace vykonávat zaměstnání.

Co potřebujete vědět o příspěvku v izolaci ve výši až 370 Kč:

Jak dlouho trvá karanténa?

Karanténa z důvodu nákazy nemocí covid-19 trvala nejdříve 14 dní, poté byla zkrácena na 10 dnů a aktuálně trvá opět 14 dnů. Během těchto dnů má zaměstnanec nárok na čerpání náhrady mzdy, jestliže se se zaměstnavatelem nemůže dohodnout na případném výkonu práce z domu. Karanténa pak může být samozřejmě prodloužena, pokud se u dané osoby nebo u člena její domácnosti projeví nákaza. V takovém případě bude nárok na náhradu mzdy do 14. dne karantény, kterou vyplácí zaměstnavatel. Od 15. dne vzniká nárok na nemocenské dávky, které již vyplácí česká správa sociálního zabezpečení.

Kdo bude mít nárok na příspěvek v karanténě či izolaci?

Izolačku dostanou všichni zaměstnanci, kteří musí nastoupit do karantény či izolace, za kterou jim vzniká nárok na náhradu mzdy, platu nebo odměny. Dále ji dostanou i osoby pracující prostřednictvím DPP nebo DPČ za předpokladu, že účastníci odváděli nemocenské pojištění. Pojistné se pak u dohody o provedení práce odvádí při výdělku nad 10 000 Kč měsíčně, u dohody o pracovní činnosti pak z výdělku nad 3 499 Kč měsíčně.

Příspěvek za karanténu, izolaci, izolačka: výše, na jak dlouho

Zdroj: Shutterstock

 

Kdo izolačku nedostane?

Izolačku nedostanou dohodáři, jejichž příjem je do limitu. Dále také nebude náležet těm zaměstnancům, kteří během karantény vykonávají práci z domu. Za tu totiž náleží klasicky 100 % výdělku a nedochází u nich tak ke snížení příjmu.

Novela zákona pak nijak neřeší osoby samostatně výdělečně činné, týká se hlavně zaměstnanců. OSVČ tedy izolačka nenáleží ani za předpokladu, že si dobrovolně platí nemocenské pojištění.

Dále také nepřísluší těm zaměstnancům, kterým byla karanténa nařízena v období do 5 dnů ode dne návratu ze zahraničí. Výjimku pak tvoří pouze pracovní nebo služební cesty.

TIP: Finance.cz na Facebooku

Za jak dlouho příspěvek náleží a jak se bude vyplácet?

Novela měla původně nabýt platnosti od 1. března 2021, ale nejprve neprošla poslaneckou sněmovnou (o 1 hlas). Pokud bude schválena úplně, lze předpokládat, že bude platit zpětně, tedy už od 1. března 2021. Prozatím by měla trvat do 31. května 2021.

Zaměstnancům pak bude izolačka náležet pouze prvních 14 dnů nařízené karantény a vyplácena bude společně s náhradou příjmů za příslušné období. Částku k náhradě mzdy, platu nebo odměny tedy bude vyplácet přímo zaměstnavatel, který si ji odečte z pojistného odváděného za daný měsíc. Zaměstnanec tedy nemusí o příspěvek nijak žádat.

Kolik je příspěvek v karanténě?

Za každý kalendářní den, nejdéle však za prvních 14 dnů izolace či karantény, náleží zaměstnanci příspěvek ve výši 370 Kč. Podmínkou však je, že součet příspěvku a náhrady příjmů nesmí přesáhnout 90 % průměrného výdělku za odpovídající počet zameškaných hodin. Pokud by k něčemu takovému došlo, příspěvek se o rozdíl sníží.

Izolačka dále také nepodléhá dani z příjmů fyzických osob a nelze ji postihnout výkonem rozhodnutí ani exekucí.

TIP: Vypočítejte si, jakou dostanete náhradu mzdy 

Kdy bude izolačka schválena?

Příspěvek v karanténě bude muset ještě projít Senátem ČR, poté jej bude muset ještě posvětit prezident svým podpisem. Schůze senátorů měla původně proběhnout dnes, ale došlo k jejímu zrušení. O termínu schůze tedy bude ještě muset rozhodnout organizační výbor horní komory.

TIP: Kalkulačka pro výpočet nemocenské

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: DANĚ