Otcovskou dovolenou čekají změny, o kolik bude delší?

27.05.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Táty, kteří půjdou na otcovskou dovolenou, čeká v nejbližší době změna, díky nové směrnici Evropské unie se bude doba otcovské poporodní péče prodlužovat. Kdy je tato změna plánována? A co jiného se má pro rodiče změnit? Půjde rychleji vyčerpat rodičovský příspěvek?

Otcovskou ročně využije kolem 40 % otců. Otcovská poporodní péče má pomoci rodině srůst se s novým přírůstkem v rodině. Od února 2018, kdy byla tato dávka zavedena, bylo vyplaceno přes 150 tisíc otcovských dovolených. Stát za 3 roky vyplatil na otcovskou přes 831 milionů korun. Evropská unie schválila změny v otcovské (ale i v dalších "rodinných" dávkách) v rámci sblížení pravidel u rodičovského příspěvku a otcovské v evropských zemí, ty mají za cíl vyšší podporu rodinného života.

Zdroj: Shutterstock

Jaké budou změny u otcovské poporodní péče?

Otcovská poporodní péče se má prodloužit ze 7 dní na 14 dní, tedy z 5 pracovních dní na 10 pracovních dní. Její výše bude činit i nadále 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Tyto změny nařizuje směrnice EU.

Státní pokladna musí se zavedením směrnice počítat s vyššími výdaji ve výši 300 milionů Kč.

"Připravujeme tři scénáře. Návrh může projít teď vládou, nebo ho může převzít příští ministryně či ministr a vybere si příští vláda," řekla po jednání sněmovního sociálního výboru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Nejdříve by mohla začít platit ještě v tomto roce, ale pravděpodobnější je zavedení pro příští rok.

Změny, které jsou nařízeny přijatou směrnicí EU musí Česká republika legislativně zavést do léta 2022, přesněji do 2. srpna 2022.

Půjde rodičovský příspěvek vyčerpat najednou?

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona, který umožňuje dočerpání rodičovského příspěvku najednou (při splnění podmínek) při narození dalšího dítěte.

Směrnice EU dále zavádí, že 2 měsíce rodičovské dovolené by měly být nepřenosné, aby se matka a otec v péči o potomka vystřídali. Dále zavádí minimální výši rodičovské dovolené ve výši 4 měsíců, protože rodičovská dovolená v rámci států EU není tak velkorysá jako je ta v ČR.

Výše rodičovského příspěvku se měnit nebude, aktuálně činí 300 tisíc KČ (450 tisíc Kč u vícerčat).

Odvody nemocenského pojištění = nárok na otcovskou?

Všichni otcové na otcovskou nedosáhnou, nárok mají pouze ti, kteří nejméně po 3 měsíce před nástupem na otcovskou odváděli nemocenské pojištění.

Nárok mají tedy zaměstnanci (nesmí být ve výpovědní či zkušební lhůtě) a také ty OSVČ, které dobrovolně odvádí nemocenské pojištění.

Otec žádající o otcovskou musí být zapsaný v rodném listě a na matrice jako otec dítěte. Otec nemusí být manželem matky dítěte, rovněž nemusí být biologickým otcem dítěte, důležité jsou údaje v rodném listu a na matrice.

Rovněž se také může jednat o muže, kterému bylo dítě mladší 7 let svěřeno do péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu a nahradil tak péči vlastních rodičů dítěte (například pěstounská péče či adopce).

Na otcovskou dovolenou se nedá nastoupit jen tak, ale musí se o tuto dávku požádat.

Žádost o otcovskou poporodní péči

Žádat o otcovskou lze skrze formulář, který si můžete stáhnout na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) či na příslušném úřadu ČSSZ.

V případě otců-zaměstnanců vyplní žadatel pouze první stranu žádosti a dále žádost předá svému zaměstnavateli.

Zaměstnavatel pak vyplní druhou stranu (po otcovské dovolené) a tiskopis odešle na Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ).

Jinak je tomu v případě, že si osoba platí dobrovolné nemocenské pojištění, kdy se vyplní formulář a zašle jen na Okresní správu sociálního zabezpečení, kde je daná osoba registrována.

Jaká je nyní doba otcovské dovolené?

Nástup na otcovskou dovolenou si stanovuje otec sám, délka je ovšem stanovena zákonem. Nicméně termín otcovské musí být v rámci prvních šesti týdnů ode dne narození dítěte (šestinedělí) nebo ode dne převzetí (osvojení) dítěte do péče.

Aktuálně může otcovská dovolená trvat nejdéle 7 dní (5 pracovních dní). Brzy bude otcovská dovolená prodloužena na 10 pracovních dní.

Během čerpání otcovské dovolené nesmí otec ani pracovat, ani podnikat.

Výše otcovské činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu

Výše otcovského příspěvku činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den, což je stejná výše jako u peněžitého příspěvku v mateřství.

Tip: Kalkulačka otcovské dovolené

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY