Co dělat, když vám propadne složenka?

17.06.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zapomněli jste si vybrat složenku, která má už po datu splatnosti? Byli jste dlouho mimo svou běžnou adresu, Česká pošta vás nezastihla a poštovní poukázka už propadla? Co teď? Dostanete ještě peníze zpátky?

Mnoho lidí si ještě stále nechává vyplácet peníze prostřednictvím poštovních poukázek. Jde pak o služby České pošty. Tímto způsobem lze vyplácet např. nemocenské dávky, případný přeplatek na daních či na energiích po ročním vyúčtování. Složenky však mají omezenou platnost. Co tedy dělat, pokud si nestihnete vybrat peníze anebo se nemůžete dostavit na poštu?

Jaké máme druhy složenek?

Poštovní poukázka A - poukáže peníze na účet vedený bankou.

Poštovní poukázka B - slouží k výplatě poukázané peněžní částky v hotovosti adresátovi a peníze lze vybrat na kterékoliv poště.

Poštovní poukázka C - opět slouží k výplatě peněz adresátovi v hotovosti na kterékoliv poště.

Poštovní poukázka D - slouží k vyplacení peněžní částky v hotovosti ve lhůtě jednoho pracovního dne od podání.

 

Čtěte také: Zdražení poukázek u České pošty. O kolik si připlatíte?

Zdroj: Depositphotos

 

Jak jsou doručovány poštovní poukázky?

Složenky jsou doručovány v každý pracovní den, ale vždy jen jednou denně. Lze je pak dodat do domovní schránky bez peněz anebo do místa určení s penězi. Případně vám také mohou být vyplaceny i u přepážky na kterékoliv pobočce České pošty.

Složenky, u kterých pak musí být převzetí potvrzeno adresátem, pak bývají doručovány i do bytu s tím, že pracovník České pošty předá adresátovi kromě složenky rovnou i finanční hotovost.

Vždy se však adresát bude muset prokázat platným osobním dokladem, čemuž poslouží občanský nebo řidičský průkaz, ale i cestovní pas.

Jakou splatnost mají složenky?

U poštovní poukázky typu B a C lhůtu pro výplatu částku určuje odesilatel. Ta však může být stanovena jen v rozmezí od 10 do 30 dnů od podání. Jestliže však dobu, kdy je možné peníze vyzvednout, neurčí, vždy bude platit, že lhůta činí 25 dnů od podání. To ale v obou případech neplatí, pokud odesilatel uvedl na podacím dokladu poznámku "neukládat".

Čtěte také: Kdo je zvláštní příjemce důchodu?

Lze si nechat složenku doručit znovu?

Pokud si nemůžete jít složenku osobně vyzvednout nebo vybrat např. ze zdravotních důvodů, lze ji nechat znovu doručit, ale budete kvůli tomu muset zavolat na poštu. Ta poté zajistí znovu doručení poštovní poukázky s tím, že se adresát může s podnikem domluvit na tom, že listovní doručovatelka doručí nejen složenku, ale rovnou dojde i k výplatě poukázané částky při předání.

Kdo může vybrat peníze na složenku?

Kromě adresáta může být poštovní poukázka také vyplacena zmocněnci. Ten se však bude muset také prokázat, a to nejen osobním dokladem, ale i tzv. průkazem příjemce nebo plnou mocí.

Dále lze peníze vyplatit i zákonnému zástupci adresáta. I ten se však kromě osobního dokladu musí prokázat průkazem příjemce, prohlášením zákonného zástupce anebo pravomocným rozhodnutím soudu. Dále je však možné také doložit vztah k adresátovi dodáním rodného listu. Poukázaná částka pak může být vyplacena i opatrovníkovi.

Pokud však byla u složenky zvolena doplňková služba Dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta, nemůže být vyplacena nikomu jinému. U služby Dodání do vlastních rukou však může být vyplacena zmocněnci, zákonnému zástupci i opatrovníkovi.

Co dělat, když poštovní poukázka propadla?

Pokud půjdete s poštovní poukázku po uplynutí doby splatnosti na poštu, nikdo vám samozřejmě peníze nevyplatí. Částka bude vrácena odesílateli.

Problém pak nebudete řešit s Českou poštou, ale přímo s odesilatelem, se kterým se musíte domluvit na zaslání nové poštovní poukázky, případně pak na tom, aby vám peníze doručil bankovním převodem na účet.

Čtete také: Jak si změnit výplatu nemocenské?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 34 krát

Články ze sekce: Spotřebitel