Kdo se může registrovat na úřadu práce a mít přivýdělek?

05.08.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Přivyděláváte si, ale rádi byste si našli něco lepšího, a proto přemýšlíte o registraci na úřadu práce? Anebo potřebujete mít vyřešené zdravotní pojištění a víte, že osoby v evidenci na ÚP jsou státními pojištěnci? Přečtěte si, kdy můžete mít příjem a zároveň být v evidenci uchazečů o zaměstnání.

Když jsi na pracáku, nesmíš si vydělávat - to je jeden z mýtů, kterým mnoho lidí stále věří. Není tomu ale úplně tak. Za určitých podmínek můžete mít v době evidence na ÚP přivýdělek, ale nejčastěji jím ztrácíte nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Potřebujete nekolidující zaměstnání

Na úřad práce se může registrovat i osoba zaměstnaná v pracovněprávním, ale i v služebním poměru, ale pouze v případě tzv. nekolidujícího zaměstnání. Do toho spadá i práce na dohodu o pracovním činnosti.

Ve všech a mnoha dalších případech však platí, že abyste v evidenci mohli zůstat, musíte dosahovat pouze určitého příjmu a navíc vám samozřejmě nevzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti. Nutno podotknout, že po skončení práce, kdy se na pracáku registrujete, si můžete podporu, máte-li na ni nárok, vybrat a další měsíce po vyčerpání zůstat na ÚP nadále a přivydělávat si právě nekolidujícím zaměstnáním.

Čtěte také: Na jakém úřadu práce se můžete registrovat?

Jaké příjmy můžete mít na úřadu práce?

Přivydělávat v evidenci si můžete maximálně do výše poloviny minimální mzdy platné v daném roce. V letošním roku 2021 pak činí minimální mzda 15 200 Kč, což znamená, že na úřadu práce můžete získaným příjmem nebo odměnou měsíčně pobírat maximálně 7 600 Kč hrubého.

Nekolidující zaměstnání: jak a kolik si přivydělat na ÚP

Zdroj: Depositphotos

 

Jak je to s výdělkem na ÚP u DPP?

Od konce července 2017 si nemohou osoby zařazené v evidenci uchazečů o zaměstnání na úřadu přivydělávat prostřednictvím dohody o provedení práce, a to ani pokud by byl jejich hrubý příjem do 7 600 Kč. Do takto hrubé odměny si lze na dohodu vydělávat při evidenci pouze na DPČ.

Osobě, která tedy vykonává práci na základě DPP a má příjem do limitu 10 000 Kč hrubého se z výdělku neodvádí pojištění. Právě proto se musí u své zdravotní pojišťovny nahlásit do kategorie OBZP. Bude považována za osobu bez zdanitelných příjmů a zdravotní si tak bude muset odvádět sama. Letos to pro ni bude činit 2 052 Kč měsíčně.

Evidence na úřadu práce a autorské honoráře

Autorské honoráře mohou být v některých případech brány jako samostatně výdělečná činnost. Takto podnikající OSVČ se samozřejmě na úřad práce hlásit nemůže. Výjimku ale tvoří situace, kdy nejde o samostatně výdělečnou činnost (hlavní i vedlejší) a autorské honoráře jsou zdaňovány zvláštní sazbou daně a úhrn těchto příjmů u jednoho plátce nepřesáhne 10 000 Kč. Pak se také můžete registrovat do evidence uchazečů o zaměstnání.

Čtete také: Kdy se příjmy z autorských honorářů uvádí v daňovém přiznání?

Příjmy z pronájmu a registrace na úřadě práce

Pokud někomu pronajímáte nemovitost a nejedná se o vaše podnikání, je tento druh výdělku zařazen mezi tzv. pasivní příjmy. To, že máte příjem z pronájmu pak nijak nebrání tomu, abyste se v případě ztráty hlavního příjmu (zaměstnání) evidovali na pracáku. Právo vám navíc vzniká i na podporu v nezaměstnanosti, pokud splňujete všechny podmínky, které jsou stěžejní pro její nárokování.

Čtete také: 5 případů, kdy nedostanete podporu v nezaměstnanosti

Kdo se nemůže nechat evidovat na pracáku?

Kromě osob, které nemají nekolidující zaměstnání, se pak nemohou na pracáku nechat evidovat ty osoby, které:

  • jsou uznány dočasně práce neschopnými,
  • pobírají mateřskou před porodem a 6 týdnů po porodu,
  • jsou invalidní ve třetím stupni, vyjma situací, kdy mohou vydělávat za zcela mimořádných podmínek,
  • vykonávají trest odnětí svobody nebo ochranné opatření v zabezpečovací detenci či vazbě,
  • neposkytnou ÚP identifikační údaje anebo
  • neposkytnou souhlas se zpracováním osobních údajů.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DANĚ