Je lepší zkrácený úvazek, nebo DPČ?

13.07.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Hledáte si práci, kde si chcete vydělat nějakou korunu k dobru, a uvažujete, jestli bude lepší zkrácený úvazek, anebo DPČ? Přečtěte si srovnání.

Náležitosti DPČ, ale i zkráceného úvazku (kratší pracovní doby) jsou rozebrány v zákoníku práce. Pokud se rozhodujete mezi DPČ anebo částečným úvazkem, může vám připadat, že mezi nimi není žádný rozdíl. Ten tam však je, a nikoli jen v oblasti zdanění.

Dozvíte se:

Pracovní smlouva vs. dohoda

Základním rozdílem už je jen rozličnost smluv. I když jde pouze o zkrácený nebo částečný úvazek, pracovní poměr je vždy písemně podložen klasickou pracovní smlouvou. DPČ nebo dohoda o pracovní činnosti je pouze písemná dohoda, a i když se v podstatě jedná o zaměstnání malého rozsahu, všeobecně jste považováni spíše za brigádníky než za klasické zaměstnance.

Podstatné však je, že u zkráceného úvazku jste mnohem více chráněni zákoníkem práce. To znamená, že máte nárok dovolenou, placenou nemocenskou, příplatky za práci o víkendu, ve svátek apod. nebo při výpovědi na minimálně dvouměsíční výpovědní lhůtu anebo za splnění zákonných podmínek na odstupné.

U práce na dohodu o pracovní činnosti nic takového není. Pokud se zruší zaměstnavatel nebo s vámi ukončí dohodu pro nadbytečnost, žádné odstupné nedostanete. Nebudete mít ani nárok na dovolenou, výpovědní doba je zde jen patnáctidenní a v praxi se navíc často ani nedodržuje. Na nemocenské dávky budete mít nárok pouze tehdy, pokud se vám bude z příjmu odvádět nemocenské pojištění. DPČ se navíc může uzavřít pouze na 20 hodin týdně.

Čtěte také: Co musíte vědět o zkráceném úvazku, než na něj nastoupíte

Zkrácený úvazek vs. DPČ: rozdíly, pojištění, daně

Zdroj: Depositphotos

 

Jak je to s daněmi a pojistným u zkráceného úvazku a DPČ?

Z výdělku z práce na částečný úvazek se zdravotní a sociální pojištění odvádí vždy. Pokud si však měsíčně vyděláte méně, než je stanovená hrubá minimální mzda pro daný rok, budete muset vyřešit doplatek do minima. Minimální mzda v roce 2022 činí 16 200 Kč hrubého měsíčně. Minimální zákonné zdravotní pojištění z ní činí 13,5 % čili 2187 Kč. Pokud si tedy v práci vyděláte méně než 16 200 Kč měsíčně, budete muset zbývající částku do 2187 Kč doplatit z vlastních peněz.

Sociální pojištění pak nijak doplácet nemusíte.

TIP: Mzdová kalkulačka

U DPČ je to pak se zdaněním a pojistnými odvody rozdílné. U zkráceného úvazku vám pojištění bude odváděno, ať vyděláte jakoukoliv částku. U DPČ se pojištění začíná odvádět, jen pokud bude váš výdělek 3500 Kč a více. Do 3499 Kč se pojištění neodvádí. Pokud tedy nejste státní pojištěnec, popř. se vám zdravotní pojištění neodvádí ze zaměstnání za předpokladu, že DPČ má sloužit jako vedlejšák, budete se muset u své zdravotní pojišťovny přihlásit do kategorie OBZP, což jsou osoby bez zdanitelných příjmů. Právě ty si pak částku 2187 Kč musí každý měsíc platit samy.

U okresní správy sociálního zabezpečení se pak nahlašovat nemusíte. Nebude nutné ani nic doplácet. Nicméně vzhledem k tomu, že na sociálním pojištění nic neodvedete, se vám doba práce prostřednictvím DPČ nezapočítává do nároku na starobní důchod.

Co se pak zdanění týče, v obou případech při podepsání růžového prohlášení poplatníka máte nárok na čerpání daňových slev.

Čtěte také: Dohoda o pracovní činnosti je výhodná pro studenty i seniory

Srovnání výdělku a zdanění u částečného úvazku a DPČ

Při výpočtech v tabulce vycházíme z toho, že pracovník podepsal růžové prohlášení a uplatňuje pouze základní slevu na poplatníka.

 

Zkrácený úvazek

DPČ

Hrubý příjem

3499 Kč

3500 Kč

3499 Kč

3500 Kč

Zdravotní a sociální pojištění (pouze zaměstnanec)

2100 Kč

2100 Kč

0 Kč

2100 Kč

Čistý výdělek

1399 Kč

1400 Kč

3499 Kč

1400 Kč

V obou případech je v rámci zdravotního pojištění započítán i doplatek do minima ze strany zaměstnance.

Je lepší DPČ, nebo zkrácený úvazek?

To záleží na tom, co přesně vyžadujete. Pokud vám jde o to, abyste měli v práci i nějakou ochranu, bude vždy lepší částečný úvazek. Pokud máte zdravotní pojištění vyřešeno jiným způsobem (jste student, důchodce, žena na mateřské apod.) a chcete si vydělat do částky 3499 Kč měsíčně, bude pro vás lepší práce na dohodu. Pokud by váš výdělek měl být 3500 Kč a více, vyplatí se opět spíše zkrácený úvazek, neboť zdanění se při podepsání růžového prohlášení neliší, a navíc se na vás vztahuje právě ochrana ze zákoníku práce.

Čtěte také: Zdanění přivýdělku z dohody o provedení práce v letech 2021 a 2022

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 14 krát