Co dělat, když vám končí fixace úroku u hypotéky?

25.07.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Konec fixace v blízké budoucnosti dokáže plno lidí vystrašit. Co v takové situaci dělat a jak získat co nejméně nepříjemný úrok?

Úrokové sazby u hypoték stále rostou a není vyloučeno jejich dalších zvyšování. Doplatí na to bohužel osoby, kterým v blízké době končí fixace. Je totiž dost pravděpodobné, že s novým úrokem budou měsíčně splácet o tisíce více. Co tedy dělat, když si chcete u banky zajistit co nejlepší podmínky?

Banku kontaktujte s předstihem

Nečekejte, až vás vaše banka kontaktuje s novou nabídkou. Ideální je začít vše řešit alespoň 3 měsíce předem. Oslovte ji sami, aby pro vás vypracovala kompletní návrh podoby vaší hypotéky v dalším období fixace. Díky tomu vás nový výpočet nepřekvapí až s blížícím se koncem fixace a na řešení situace budete mít dostatek času. S vyjednáváním totiž můžete začít třeba i rok před koncem stávajícího fixačního období. I proto se vyplatí mít přehled o tom, kdy tento okamžik nastane.

Čtěte také: Na jak dlouho fixovat úrokovou sazbu

Zjistěte, jaké RPSN nabízí jiné banky

Domněnka, že vaše stávající banka, u které máte hypotéku a jste třeba jejím dlouholetým klientem, vám logicky nabídne ty nejlepší podmínky, je častý omyl. Zjistěte si, jak by vaše hypotéka, a především její měsíční splátka mohly vypadat alespoň ve dvou dalších bankách. Taková poptávka pak bývá zdarma a především nezávazná.

Důležité je zmínit, že při poptávce u jiných bank úrok nebude tím hlavním, co by vás mělo zajímat. Stěžejním ukazatelem pro vás bude RPSN neboli roční procentní sazba nákladů, která může být vyšší než samotný úrok. Důvodem je to, že jsou v ní započítány i veškeré další poplatky spojené se sjednáním nebo vedením hypotéky anebo mimořádné splátky, které byste třeba u jiné banky platit nemuseli. Ono RPSN je vlastně jakýsi přeplatek, který ukazuje, kolik zaplatíte navíc.

Pokud pak jiná banka nabízí výhodnější podmínky než ta vaše stávající, je vhodné začít uvažovat o refinancování.

Konec fixace hypotéky a refinancování, přenesení úvěru

Zdroj: Depositphotos

 

Vypočítejte si výši splátky hypotéky

Banky na svých webových stránkách obvykle mívají hypoteční kalkulačky, na kterých si můžete parametry požadované hypotéky spočítat. Pro takový výpočet však můžete využít i naši kalkulačku hypotéky.

Dále se při porovnávání nabídek vyplatí využít různé internetové online srovnávače. Mějte však na paměti, že v nich nemusíte vždy najít veškeré potřebné informace, které by se vám pro rozhodování mohly hodit, protože není pravidlem, že vždy porovnávají nabídky všech bank. Naprostou jistotu budete mít, jen když vybrané banky oslovíte přímo.

Hypotéka se vám může přizpůsobit

Je téměř jisté, že se během až několika desítek let života s hypotékou stane něco, co vám její splácení ztíží, anebo naopak ulehčí – ať už jde například o ztrátu zaměstnání, zvýšení nákladů kvůli narození dítěte, anebo naopak povýšení, dědictví nebo návrat po rodičovské dovolené zpět do práce. A protože některé události naplánovat nejde, hodí se vědět, jestli se hypotéka a její splátka dokážou přizpůsobit změně vaší životní, a hlavně finanční situace. I toto by pro vás pak mělo být jedním z ukazatelů, které vám dokážou s výběrem poradit.

Čtěte také: Jaké výhody mají mladší žadatelé o hypotéku?

Kdy (ne)refinancovat?

Refinancovat neboli přenést úvěr do jiné banky se vyplatí, pokud dostanete výrazně zajímavější nabídku, než jakou vám je schopná poskytnout vaše banka. Nicméně pokud vám stávající bankovní dům nabídne úplně stejné podmínky jako kterákoliv jiná banka, např. totožné RPSN, je vhodné zůstat. Při refinancování byste totiž museli hradit poplatek 2000 Kč za vklad na katastr.

Zdroj: Air Bank

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ